Български (България)English (United Kingdom)
Начало Публикации 2019 Оживен дебат събра експерти по повод годишнината от влизането на България в НАТО
Публикации

Оживен дебат събра експерти по повод годишнината от влизането на България в НАТО
Вторник, 19 Март 2019 10:03

 

IMG 3491  Мащабна дискусия по повод петнайсетата годишнина от присъединяването на България към НАТО се проведе днес в новата зала „Джеймс Баучер“. В дискусията участваха експерти по сигурността и отбраната, а организатори бяха Институт „Иван Хаджийски“ заедно с „Галъп интернешънъл“.

 

Дискусията започна Елена Поптодорова, която даде по-скоро отрицателен отговор на въпроса „Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността?“. Тя подчерта, че това е една от малкото подобни дискусии.

Проф. Стефан Хаджитодоров от Център за изследвания по национална сигурност и отбрана запозна публиката с европейските политики по сигурност и отбрана. Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност се спря подробно на проблемите пред публичното възприятия за НАТО у нас.

Доц. Николай Стоянов и проф. Янцислав Янакиев от Институт по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ разказаха подробно за българския принос в научните изследвания в сферата на сигурността. Този принос е малко познат в България, но е високо оценен от партньорите.

Едно от най-ярките изказвания бе на доц. Андрей Райчев, който провокира дискусия в залата.

Изпълнителният директор Първан Симеонов представи социологически данни по темата. По думите на Симеонов, след индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016 г., в последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна заедно с доверието в Запада въобще. Като цяло обаче, на Европейския съюз се гледа с много по-добро око, отколкото на НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, срещу 41% недоверие. Това са близки стойности и на фона на доверието в българските институции всъщност са добри. Доказателство за последното е и фактът, че на експериментален въпрос да напусне ли България НАТО, 45% отговарят отрицателно, а 26% - положително.


Doverie NatoNapuskane Nato

Постепенно укрепна и доверието в българската армия. При последното замерване 47% имат доверие, срещу 35%, които не се доверяват. Останалите се колебаят.

Doverie armiq

Сред младите хора нагласите са синхронни . Една трета от младежите (на възраст между 14 и 29 г.) в България имат доверие в НАТО. Сходно е отношението и към армията. Европейският съюз отново остава институцията, която провокира в най-голяма степен доверие сред младежта у нас.

Mladei-Nato

Данните са от наскоро публикуваното мащабно изследване за младежта у нас по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“, проведено от „Галъп интернешънъл“ и анализирано от Института по социология „Иван Хаджийски“. (https://www.fes-bulgaria.org/fileadmin/user_upload/Balgarskata_mladezh_2018_2019.pdf)

IMG 3487 IMG 3518 Елена Поптодорова

 IMG 3550 IMG 3574 IMG 3618


Disclaimer:
Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.
Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: 
http://www.gallup-international.com/