Растат притесненията за етническия мир

Растат притеснията за етническия мир

etnos_11.11.2011Мила Григорова

Над един от трима пълнолетни българи е на мнение, че понастоящем в страната ни съществува реална заплаха за етническия мир. Данните са от току-що приключилото национално-представително проучване на „Галъп Интернешънъл” проведено по поръчка на вестник „Класа”.

Почти два месеца след събитията в Катуница, в които загинаха две млади момчета, настроенията сред жителите на селото продължават да са неспокойни. Макар и понастоящем Кирил Рашков да е в затвора и срещу него да се повдигат обвинения за различни нарушения, а имотите му да са заплашени от събаряне, обществото все още е изключително чувствително към случая. Това е един от малкото случаи, които успяват да оставят отпечатък върху нагласите на населението за междуетническите отношения дори и след обичайния период на „всяко чудо за три дни”.

Въпреки призивите на управляващите и медиите случаят в Катуница да не се възприема като междуетническа вражда, а просто като единична криминална проява, проучването направено в началото на ноември регистрира сериозен ръст на опасенията за етническия мир у нас.

Днес над една трета от българите – 34% – смятат, че разбирателството между различните етноси у нас е в сериозна заплаха. Регистрираме значителен ръст в степента на загриженост само в рамките на няколко месеца – през месец юли само 15% от българите бяха на мнение, че съществува сериозен риск за етническия мир у нас. И припомняме – данните от месец юли отразяваха и мненията след побоя пред софийската джамия на 24-ти май – т.е. не отразяват нагласите на българите в напълно спокоен контекст.

Делът на спокойните за отношенията между българи, роми и българи от турски произход е намалял с над 20 процентни пункта от лятото насам.

Данните от проучването отчитат по-висока загриженост за етническия мир сред жителите на столицата, сред българите на възраст 26-40 г. и тези над 55-годишна възраст.

Относително по-спокойни и с надеждата, че размириците в Катуница няма да провокират насилие между различните етноси у нас са жителите на селата, българите от т.нар. ‘средна класа”, както и представителите на възрастовата категория 41-55 г.

Независимо какви ще са последиците от бунтовете в пловдивското село, в обществото се чуха критики към реакциите и действията на органите на реда в нощта на размириците в селото – управляващите и полицията бяха обвинени в бездействие. Тази критична нагласа се потвърждава и от данните от проучването – 45% от българите заявяват, че не одобряват начина на реакция на правителството и МВР в Катуница. Само една четвърт от запитаните са на мнение, че полицаите и техните ръководители са си свършили работата както трябва.

etnos_11.11.2011.ppt


Изследването е проведено през първите десет дни на ноември, национално представително е и обхваща 1006 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.