Почти един от десет интернет потребители у нас онлайн през смартфон или таблет

DevicesInternet_EB_10_08_2012Мила Григорова

6% от интернет потребителите у нас влизат в мрежата през мобилните си телефони, а 2% ползват таблети. Това показват данните от проучването „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.

Развитието на новите технологии в областта на смартфоните, таблетите и като цяло тъчкскрийн устройствата започна сериозно да променя навиците и поведението на интернет потребителите по отношение на търсенето на информация, общуването, а дори и пазаруването онлайн. С наличието на устройство като смартфон или таблет, потребителите вече могат да бъдат в мрежата по всяко време и от всяко място.

Последното издание на проучването „Евробарометър” проследява степента на навлизане на различните устройства в „репертоара” на интернет аудиторията в страните от Европейския съюз.

Понастоящем равни дялове от интернет потребителите в Европа като цяло използват настолни (декстоп) компютри и лаптопи, за да влизат в мрежата. Малко над 60% от европейците, които ползват интернет влизат в него през стационарен или преносим компютър.

Държавата с най-висок процент „стационарни” интернет потребители, т.е. такива, които влизат в мрежата през настолен компютър, е Румъния – 83% от ползващите интернет в северната ни съседка влизат онлайн през десктоп компютри. За сметка на това, делът на ползващите лаптопи за достъп до интернет в Румъния е значително по-нисък от средното за Европа – едва 28% спрямо средно за ЕС 61%..

Лаптопите са най-използвани в Кипър, Ирландия и Дания. По 80% от жителите на тези държави влизат в мрежата през преносими компютри. Ирландия е и страната с най-нисък процент влизащи в мрежата през стационарни компютри – 39%.

Що се отнася до по-иновативните технологии, около една четвърт от потребителите на интернет в Общността като цяло ползват смартфоните си, за да влизат в глобалната мрежа. Най-висок е процентът ползващи интернет през мобилния си телефон в Швеция – над половината от интернет аудиторията в скандинавската държава влиза в мрежата през смартфон. Относително по-висок е и процентът използващи смартфони сред жителите на Дания (44%) и Великобритания (42%).

Ползващите таблети в общ европейски план са около 6% от ползващите интернет в страните в Европейския съюз. Най-много ползващи новата технология за достъп до интернет откриваме сред жителите на Швеция и Холандия. По 16% от интернет потребителите в тези държави влизат в интернет през новите тъчскрийн компютри.

Страните с най-ниска употреба на таблети са Гърция и Унгария – по 1% от интернет потребителите.

Настолния компютър е най-популярното устройство за влизане в интернет сред българското „онлайн население”. 79% от ползващите интернет у нас влизат в мрежата именно по този начин. Малко под 40% пък влизат в мрежата през лаптоп.

Смартфоните и таблетите все още са с относително ниска разпространеност сред българите в сравнение с данните за Европейския съюз като цяло. 6% от ползващите интернет влизат през мобилния си телефон, а 2% имат на разположение таблети.

DevicesInternet_EB_10_08_2012.jpg

„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от „Галъп интернешънъл“.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.