Гръцката криза в очите на българите

Първан Симеонов

Всеки втори българин се опасява, че кризисната ситуация в Гърция може да засегне и България. Почти толкова са обаче и онези, които подкрепят протестите на гърците срещу „затягането на коланите“.

Това показват резултатите от специалното национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“, посветено на ситуацията около изборите в южната ни съседка. Проучването е проведено сред 1006-има пълнолетни българи в първата седмица на юни.
На въпроса „Вие лично опасявате ли се, че кризата в Гърция може да засегне и България“, 49% отговарят с „по-скоро да“, а 29% – с „по-скоро не“. 22% се затрудняват да отговорят.
Страховете са пораснали спрямо миналата година. През юли 2011 г. отговорите на този въпрос са били поделени поравно. 34% от запитаните са споделяли опасението от пренасяне на гръцката криза у нас, 32% са били на противоположното мнение.

За повишаването на страховете днес роля играе и специфичният момент на несигурност около парламентарните избори в Гърция и тревожните медийни сигнали.
Опасенията от гръцки вариант изглеждат най-сериозни сред възрастовата група над 55 години, както и сред живеещите в селата и хората с по-ниски доходи. Очевидно най-притеснени са социално най-уязвимите. На този фон като най-сериозни оптимисти се очертават привържениците на ГЕРБ.

Запитани кога ще свърши финансовата и икономическата криза в Европа, 45% от кореспондентите избират отговора „след повече от 2-3 години“. По-смели в предположенията си са 17%, които се надяват краят на кризисната ситуация да е по-рано. Повече от една трета обаче признават, че не могат да преценят.

А има и 3%, които виждат излизането от кризата до края на настоящата година. Подобна е била картината и в началото на тази година. На същия въпрос през януари оптимистите за скорошен изход от кризата са били малко повече в сравнение с днес – 22% са посочили опцията „до 2-3 години“.

В същото време 44 на сто от попитаните подкрепят протестите срещу орязването на разходи и съкращенията в бюджета в южната ни съседка. 29% пък не подкрепят протестите на гърците.

Закономерно мненията са поделени и объркани по въпроса „Очаквате ли да се наложи Гърция да излезе от Еврозоната (да се откаже от еврото и да се върне към драхмата)?“. Подобна е картината и ако въпросът се зададе по отношение на съдбата на еврото в континентален мащаб. Очевидно сложната финансова проблематика не дава възможност за пораждане на ясни обществени реакции.

Тревогата и предпазните мерки обаче са налице. Изследване на Галъп Интернешънъл по темата в началото на годината показа, че всеки втори у нас вече е ограничил разходите си за храна заради кризата.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.