Началото на мандaта на новия президент

Първан Симеонов

Всеки втори у нас очаква Росен Плевнелиев да бъде добър президент. Това сочат данните от редовното национално представително проучване, известно като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“

На въпроса „Според Вас дали Росен Плевнелиев ще бъде добър президент или няма да бъде добър президент?” 53% са избрали опцията „Ще бъде добър президент”, а 13% казват, че няма да бъде добър президент. Останалата една трета от запитаните не могат да преценят.

Доверието към личността на Плевнелиев продължава да расте и вече е над 50%, с което той се нарежда близо след еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Доверието в институцията на президента също показва тенденция на постепенно увеличение в последните месеци. Ако през пролетта и лятото на 2011 г. то се е движило на нива от 35-37%, то с изборите плавно се повишава до дялове, близки до 50%.

Близо 240 редовни ежемесечни изследвания, проведени от „Галъп интернешънъл” за последните 20 години, показват, че месеците на повишаването на доверието в институцията са обичаен и логичен процес, който съпровожда и следва президентските смени. Така е и при встъпването в длъжност и на Петър Стоянов през 2007 г., и на Първанов през 2002 г.

Доверието към победителя в изборите естествено се пренася и върху институцията. Първите месеци на мандата са времето, в което постепенно общественото мнение припознава новата фигура на „Дондуков” 2 и амортизираното за пет години доверие към институцията започва да расте. Думата си казва и т.нар. ефект на победителя, когато симпатиите следват успелия кандидат-президент.

От особена важност обаче е спецификата на текущата политическа ситуация, изборните резултати, наличието ярка опозиционна алтернатива и политически противници на текущия президент, степента на политизация на обществото, неговата поляризация и т.н.

Така например в драматичната зима на 1996-97 г. с избора на Стоянов президентската институция само за половин година повишава доверието към себе си от 18% до през есента на 1996 г. до 85% през пролетта на 1997 г.

Само в рамките на половин година са достигнати абсолютният минимум и абсолютният максимум в доверието към институцията за цели 20 години ежемесечни проучвания на „Галъп интернешънъл”.

Там е и „таванът” за Стоянов, последван от стъпаловидно спадане на доверието. Това постепенното „износване” на доверието е обща черта на властта – същото важи и за правителствата, за министър-председателите, за другите двама досегашни президенти в най-новата ни история и т.н.

При Първанов например институцията утвърждава доверието в себе си чак до лятото на 2005-а, когато е достигнат максимумът от 70%. Тогава започва плавен спад, който е само временно спрян от преизбирането на Първанов. През пролетта на 2008-а недоверието към институцията „застига” доверието, а от есента на 2010 г. до края на мандата на Първанов недоверието вече е повече.

Общата тенденция за 20 години изследвания на „Галъп интернешънъл” е, че доверието към президентската институция по традиция да надвишава недоверието. Това прави институцията основен авторитет в политическата система у нас.


Изследването е проведено в края на януари и началото на февруари, национално представително е и обхваща 1002 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.