Изследване за гражданската активност

Първан Симеонов

15% от пълнолетните българи заявяват готовност да участват в митинги и демонстрации. Около една трета от запитаните пък биха участвали в подписки. Толкова са и онези, които твърдят, че биха дарявали за благотворителност. 27% заявяват, че биха участвали в доброволчество.

Събитията от последните седмици отново обърнаха вниманието върху формите на протест и гражданска активност. Затова през този месец „Галъп интернешънъл” включи поредица въпроси по тези теми в редовното си национално представително изследване.

Вече няколко години „Галъп интернешънъл” проверява с блок въпроси склонността към гражданска активност. Въпросите са задавани през есента на 2008-ма, през пролетта на 2011-а, и през март и юли 2012 г.

Данните се движат различно в годините и се влияят от текущи събития. През пролетта на миналата година около протестите за цените на горивата готовност за участие в митинги и демонстрации са декларирали 29% от запитаните. Тогава се отчита също повишена готовност и за участие в граждански неподчинения и стачки.

Готовите да търсят правата си по съдебен ред и пред европейски институции пък са винаги между 10 и 15%. Приблизително на такива нива са и готовите да учстват в национална стачка или в друга стачка или протест по определен проблем.

Видимо повече хора предпочитат подписките и благотворителните инициативи – в годините техните дялове се движат около и над една трета от запитаните. Именно в тези две категории са и най-големите дялове на респонденти, които заявяват, че вече са участвали в подобни активности.

Около и под 5% традиционно са онези, които декларират, че са участвали в граждански неподчинения, национални и други стачки и протести. Минимален назад в годините е делът на онези, които твърдят, че са прибягвали до съд или други подобни действия спрямо държавата, институции или фирми за некоректно отношение, нарушаване на права, високи сметки и т.н.

В най-голяма степен склонни към форми на гражданска активност през този месец изглеждат хората в столицата и големите градове, хората, водещи по-активен и модерен начин на живот.

В края на миналата година пък „Галъп интернешънъл” участва в международно проучване по темата, проведено от WIN и Асоциация „Галъп интернешънъл” – най-старата и влиятелна изследователска мрежа. Тема на изследването бяха очакванията по отношение на протестите и стачките през 2012 г. 55% от анкетираните по света и 37% от участвалите в проучването българи тогава очакваха увеличаване на стачките и протестите по икономически причини през настоящата година.


Изследването е проведено в последните дни на юни и първите дни на юли 2012 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1007 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „ББСС Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.