Великден в България идва на маса

Мила Григорова

Огромното мнозинство от българите свързват Великден по-скоро с празничните трапези, отколкото с религиозните ритуали и вярвания. Това показват данните от специално национално-представително проучване проведено от „Галъп Интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”.

Редовните предколедни проучвания на „Галъп Интернешънъл” показват силната привързаност на българите към отбелязването на коледните и новогодишни празници на трапеза със семейството и приятели. Данните от най-новото, предвеликденско проучване показват, че българите практикуват подобен начин на празнуване и по време на другия голям християнски празник – Великден.

Като цяло, огромното мнозинство от населението ни отбелязва Великден. В числото на празнуващите един от най-големите християнски празници влизат и малко по 40% от българските граждани с турски произход. Делът на българите, които по никакъв начин не отбелязват празника е 8%.

Въпреки че Великден е религиозен празник, най-масово разпространените сред българите ритуали не са пряко свързани с християнството, а по-скоро с кулинарното изкуство и събирането „на маса”.

Най-широко разпространеният сред българите обичай, свързан с Възкресение е боядисването на великденски яйца. Близо 90% от населението на страната заявява, че семейството им прави разноцветни яйца за празника.

Две трети от анкетираните българи свързват Великден основно с празничната трапеза, около която се събира семейството. За около 40% от пълнолетните българи Великден навява асоциации за козунаци и ястия с агнешно месо. И все пак, желанията за пищна и вкусна великденска трапеза изглежда не са в резултат от спазването на строгите Велики пости, които би трябвало да продължат в последните 40 дни преди Възкресение. Едва 5% от българите над 18-годишна възраст заявяват, че постят в дните отредени за това.

Що се отнася до пряко религиозните великденски обичаи, по-малко от половината българи (49%) заявяват, че в навечерието на Възкресение ходят на черква. Сред най-редовните в спазването на този обичай са най-младите – 57% от българите между 18-25 годишна-възраст посещават храм в нощта на Великден. В групата на редовните за Великден посетители на църквата попадат и жителите на столицата, висшистите и високостатусните. Една четвърт от пълнолетното население на страната спазва обичая в нощта на Възкресение вярващите да обикалят три пъти сградата на черквата. И в този обичай най-активни са най-младите българи.

За oколо една пета от анкетираните, почивните дни около Великден са добра възможност да пътуват извън населеното си място, за да посетят близки и приятели в други градове или пък просто да отидат на село. Цяла една трета от населението на столицата се изнася извън града за празниците. 3% от населението на страната пък използва почивните дни, за да пътува на платена почивка – на екскурзия, хотел.

Най-много екскурзианти за Великден откриваме сред високостатусните българи и сред столичаните – над една трета от хората с висок материален стандарт и 13% от софиянците пътуват на почивка в хотел или курорт в дните по Великден. Easter_15.04.2011.ppt


Изследването е проведено през първите дни на месец март, национално представително е и обхваща 1005 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.