Четвърти експресен телефонен сондаж за текущата политическа ситуация

Slide1Високо е убеждението, че протестите трябва да продължат. Заявената готовност за участие в тях също остава видима, но вече не е на нивата от началото на протестите.

Това сочат данните от поредния – четвърти поред – експресен телефонен сондаж на „ББСС Галъп интернешънъл” в последните седмици. Проучването завърши в обедните часове на 5 март и обхваща чрез телефонно интервю 703-ма души в цялата страна.

Повече от 80% от тях смятат, че протестите трябва да продължат. Регистрира се дори известен ръст по този показател в последните седмици.

Въпреки това потенциалът за участие в протестите вече не е толкова висок, колкото в началото на сондажите – около оставката на Борисов. Преди две седмици онези, които заявяваха, че ще участват в протестите бяха повече от онези, които твърдят, че няма да участват. Сега една трета заявяват готовност за участие, а на обратното мнение са повече от половината запитани.

Напрежението спадна в известна степен с оставката на Бойко Борисов от премиерския пост. Въпреки това продължава да се потвърждава общото разочарование от политическите сили и търсенето на нови политически субекти.

Добрата новина е, че политическата криза досега не довежда до чувствителни нива на екстремистки нагласи.

Данните можете да намерите и в броя на вестник „Преса” в сряда.

Данните от третия телефонен сондаж може да видите тук.

Графики с резултатите от първите две вълни на телефонни проучвания може да намерите тук.

Slide2Slide3

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.