Политически и икономически индекс – август 2013 г.

Slide4През август позициите в обществото остават противопоставени по важните теми от последните седмици и тревожността продължава да бъде висока, но не се наблюдават съществени разлики спрямо предходния месец. Това показват данните от редовното ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл”, известно като Политически и икономически индекс. Данните са в традиционно лятно затишие – почти повтарят картината от юли и потвърждават хипотезите от проведения преди три седмици експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”. Към настоящия момент не се вижда и особена политическа алтернатива.

 

Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете между 1 и 8 август. То няма как да улови възможните ефекти на последните събития като обсъждането на президентското вето върху актуализацията на бюджета и т.н.

И през този месец се потвърждава видимата поляризация в мненията между привържениците на ГЕРБ и на БСП, както и между тези в по-малките и в по-големите населени места. Симптоматични са разликите по възраст, образование, доход и т.н., които се откриваха и през месец юли.

По наложилите се напоследък въпроси от типа „за или против” общественото мнение изглежда е заело прословутата схема 4 – 4 – 2: около 40 на сто най-общо симпатизират на протеста, други 40 – не, а двайсетина се колебаят.

Разделена почти поравно е картината в отговорите на въпроса дали правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. През август 40% казват да, а 38 – не. 44% подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

8% твърдят, че вече са участвали в протест срещу правителството, а 30% заявяват, че биха участвали. Подобни числа свидетелстват за сравнително висок протестен потенциал.

Помолени да изберат конкретни опции за това кога да са новите избори, респондентите очертават с отговорите си следната картина: за избори веднага са 15 на сто, а 17 на сто се спират на опцията „до 6 месеца”. 19% са за избори заедно с европейските през май догодина, 5% предпочитат избори до една година, 23% избират отговора „след 4 години (след изтичане на редовния мандат)”, а една пета не могат да преценят.

Обществото явно продължава да бъде объркано и разделено по този въпрос. В същото време все по-трайно се настанява нагласата за избори преди края на 4-годишния мандат.

Практически непроменена спрямо юли остава картината на заявените електорални нагласи, която сочи почти изравнени сили на основните две партии. Без да е прогноза за изборен резултат, картината говори за мобилизиран електорат на БСП. Това води и до известната преднина от 4 пункта пред ГЕРБ, който изпадна в деликатна опозиционна роля, напускания на партийни фигури и т.н. Измерените по този начин нагласи, разбира се, са декларативни и не носят характера на прогноза за изборите.

През този месец «Галъп интернешънъл» повтори социологическия експеримент по отношение на Реформаторския блок с въпроса: «ДСБ, Движение България на гражданите, Зелените, Партията на Касим Дал, личности като Мартин Димитров и други започнаха общи политически действия под името Реформаторски блок. Ако този блок се яви заедно на избори, бихте ли гласували за него?» 7% от запитаните заявяват, че биха гласували. Разбира се, картината е хипотетична, но тя сочи добър потенциал за новото обединение. Отговорите няма как да отчитат присъединяването на СДС и БЗНС към блока, което се случи след края на теренната работа по изследването.

Няма съществени размествания и в нивата на доверие към основните публични личности. Известен спад в доверието се отчита към президентската интституция. Процесът е закономерен – всяко пряко включване на президент в текущия политически дебат в последните години е било свързано с изгубване на част от подкрепата. 45% от запитаните, например, са на мнение, че президентът Плевнелиев не действа безпристрастно срещу 30% на противоположното мнение. Данните от идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция в мненията.

Отвъд политиците и рейтингите, хората продължават да виждат основните проблеми на страната в бедността, безработицата и корупцията. В своеобразната класация, която „Галъп интернешънъл” се опита да направи, следват липсата на правов ред, олигарсите, престъпността, здравеопазването и т.н. Високи остават тревогата и песимизмът за личните финанси и за икономическото положение на България.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 1 до 8 август 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

 

Slide2 Slide5Slide6

Slide7 Slide8Slide9

Slide10 Slide11Slide12

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.