Електорални нагласи – 10 дни преди изборите

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. Коалицията между „България без цензура”, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ изглежда сигурен участник в европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват. Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при „Атака”, като „Атака” и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

Това показват данните от редовното представително за пълнолетното население на страната проучване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл”, известно като „Политически и икономически индекс”. Данните отразяват обявените от респондентите нагласи и НЕ МОГАТ ДА СЕ ЧЕТАТ КАТО ПРОГНОЗА за изборен резултат. „Галъп интернешънъл” ще направи своя отделна прогноза.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване. Още веднъж трябва да се отбележи, че данните не са прогноза за изборен резултат и че отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите.


Проучването е проведено между 8 и 15 май чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1011 пълнолетни българи. Изследването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл”. Правото на първа публикация на тези данни е на БТВ.

 

 

Iziskvane

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.