Прогноза за евровота

При ниска активност – БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около „България без цензура” и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност – електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

Това е прогнозата на „Галъп интернешънъл” за предстоящите на 25 май избори за български представители в Европейския парламент. Тя почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа.

Влизане на „Атака” и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.