Актуални данни за банковата система

Slide2

За втори пореден месец доверието в банковата система спада, сочат данни от национално представително за населението над 18-годишна възраст изследване на „Галъп интернешънъл”, проведено между 1 и 6 август 2014 г. Регистрира се ниво на недоверие от 53% (доверието е 27%). Тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести. След проблемите с банковата ни система през 1996 – 97 г. почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание. Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни.

Всеки втори избирател е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. От една страна, този факт е успокояващ, тъй като мнозинството от хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. От тук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки – 37% споделят такъв риск, а на обратното становище е малцинство от 29%.

Независимо от неблaгоприятната картина, все още едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Тези проценти могат и да изглеждат не големи, но следва да се има предвид, че близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки, така че в действителност не бива да подценяваме получените резултати.

Добрата новина все още е, че мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас. Отчетливо мнозинство от 43% изразява предпочитание КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалит на банката.

Независимо от високите нива на тревожност на масовото съзнание във връзка със състоянието на банковата система и действията на БНБ, все още доминира изчаквателната позиция. Дълбочинният анализ на данните, с който разполага „Галъп интернешънъл” обаче, сочи, че с края на летния сезон традиционно се увеличава чувствителността по тези теми и държавата трябва спешно да предприеме действия, които да предотвратят срив в масовото съзнание.


Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 1 до 6 август 2014 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1008 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

1 Slide3 Slide4

Iziskvane

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.