Политически и икономически индекс – май 2015 г.

Slide1Застиване на данните

През май обществените нагласи към политиката и икономикатапрактически не показват промяна спрямо предходния месец. Майското издание на независимия от външно финансиране Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ може да се обобщи като застиване на данните. Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление.

Помолени да отговорят с „да“ и „не“, към средата на май 30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% – отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% – негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% – към по-лошо.Това са част от данните на редовното ежемесечно изследване, проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна.Нагласитеса на практика идентични с тези от началото на месец април.

По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около завършека на мандата „Орешарски“ бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това установяване се потвърждава и в този месец.

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още „Атака“ и донякъде АБВ. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат.

Напомняме, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент.

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при „Атака“ и каква ще е съдбата на АБВ.

Различните електорати са различни в способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя „скрит“ вот.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в „челото“ са еврокомисарят и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие)|, популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие) и т.н. Лиляна Павлова утвърждава доверието си до 34%.

Конкретните данни за личните рейтинги и в този месец са предназначени за абонатите на Политическия и икономически индекс. В идните месеци, при наличие на съществени новости, те могат да бъдат публикувани.

Сходни изводи са налице и по отношение на масовите очаквания за икономиката и личните финанси. И тук с идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива – 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% – да се подобри, а 33% – да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% – да се влоши, а 7% – да се подобри.


Редовното изследване на „Галъп интернешънъл болкан” е проведено от 8 до 14 май 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

Slide2 Slide3 Slide4

Slide5 Electoral Slide7

Slide8

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.