Локално проучване в община Пловдив

Slide2Изследване на общественото мнение в самото навечерие на кампанията за местните избори показва, че ако тенденциите се запазят, в Пловдив се очаква балотаж с участието на Иван Тотев и Славчо Атанасов.

Изследването е представително за пълнолетното население на община Пловдив и е проведено сред 800 души с преки полустандартизирани интервюта между 17 и 24 септември, когато бяха известни част от кандидатите. Поръчано е и е финансирано от сдружението „Инфраню – България“, което наблюдава политическия процес в България, и е проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.Числата отразяват общественото мнение в навечерието на кампанията и не са прогноза за изборния резултат на 25 октомври.

Помолени да изберат измежду кандидати за кмет на Пловдив, 23% казват, че биха гласували за кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, а 21% – за Славчо Атанасов. 10% избират Дани Каназирева, а по 4% посочват кандидата на БСП Георги Гергов и подкрепения от реформаторите Здравко Димитров. С по около процент остават Георги Илчев и Павел Шопов. Декларативната активност по традиция е по-ниска от реалната активност в изборите, така че негласуващите се очаква да бъдат в сравнително по-високи дялове.

В евентуален балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов предимство има Атанасов с резултат 33% срещу 27%, като при „твърдите“ гласоподаватели дяловете иззглеждат като около 40% срещу 35%. На този етап тези данни могат да имат единствено ориентировъчна функция.

В навечерието на кампанията листата на ГЕРБ за общински съветници води с 26% заявена подкрепа, а втора е коалицията за Славчо Атанасов, която избират 14% от всички запитани. БСП и „Съюза за Пловдив“ на Дани Каназирева са с по 8% декларирана подкрепа. И тук декларативната готовност за гласуване е традиционно по-висока в сравнение с очакваната активност сред реално пребиваващите в Пловдив гласоподаватели. Сред твърдо решилите да гласуват подкрепата за листата на ГЕРБ е около една трета, а за тази на патриотите е около една пета.

Според пловдивчани общината им се развива видимо по-добре в сравнение със страната. На въпроса „Като цяло накъде върви България“ 56% казват „към по-лошо“, а 30% – „към по-добро“. На въпроса „Накъде върви община Пловдив?“ обаче, съотношението е 48% срещу 41%в полза на „по-добро“. Това е стандартна ситуация в местните изследвания – развитието на собственото населено място се възприема по-добре в сравнение с националната картина. В същото време съотношението на положителни и отрицателни оценки по отношение на Пловдив разкрива сравнително благоприятна картина на фона на много други общини в страната.

Сред онези, които са твърдо решили да гласуват, позициите на Иван Тотев и Славчо Атанасов са почти изравнени – и двамата се ползват със заявената избирателна готовност на дялове от близо една трета. Сред онези, за които е по-вероятно да гласуват, но още не са решили със сигурност, надмощието на Тотев е по-видимо, а Дани Каназирева задминава Славчо Атанасов. Това се дължи на различнте специфики на електоратите –Славчо Атанасов е подкрепян по-чувствително и сред по-възрастни. Привържениците на БСП, например, всъщност са поделени в предпочитанията си между Георги Гергов и Славчо Атанасов.Този тип избиратели са по-скоро „твърди“, а не „периферия“.

Тотев има превес сред по-младите и сред хората с по-високи доходи, а за сметка на това Атанасов печели повече предпочитания сред висшистите. Подкрепа за Атанасов идва от различни други електорати и се наблюдава по-силно личностно, а не толкова партийна политическаподкрепа.

На това се дължи и фактът, че сред листите за общински съветници тази на ГЕРБ води чувствително пред тази на коалицията за Славчо Атанасов – с 26% срещу 14%. С по 8% са БСП и съюзът на Дани Каназирева. Това показва, че листата на Славчо Атанасов има солно „мажоритарно“ присъствие, което дава „бонус“ към листата на патриотите.

Ако парламентарните избори се провеждаха сега, в община Пловдив, за ГЕРБ твърдят, че биха гласували 28%, за БСП – 10%, за партиите на Патриотичния фронт – също общо 10%, за партиите на Реформаторския блок – общо 5%, за „Атака“ – 2%, за АБВ – 1%. За 38% може да се очаква, че не биха гласували, но и тук прогнозните дялове на очакваната реална активност са по-ниски.

Plovdiv 2015_Kratka 4 6

7 8 9

10 11 Slide12

Slide13

Infranio

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.