Експресен сондаж сред леви избиратели

Slide1С висшите форуми на ДСБ, БСП и ДПС и с приближаващите президентски избори „Галъп интернешънъл“ започва да подава информация за състоянието на различни политически сектори. Предлагаме на вашето внимание резултати от експресен телефонен сондаж сред леви избиратели – такива, които са гласували за БСП и такива, които при предстоящи избори биха гласували за БСП.

В лявата политическа ниша и в БСП са видими желанията за промяна. Макар настроението за общи действия в лявото и „отваряне“ на БСП да е осезаемо, в сила са и преобладаващите проруски сантименти. Очертава се любопитна лидерска надпревара, както и интересен процес на номинации за кандидат-президенти. Това показват данни от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, част от обичайната изследователска програма на агенцията.

Чувствителни са настроенията за промяна. Само 6% от избирателите в лявата ниша въобще не виждат такава нужда, докато повече от половината се изказват за цялостна промяна в начина, по който се управлява партията. Сред самите привърженици на БСП структурата на мненията е същата, макар и с малко по-умерено желание за промяна. В мненията, разбира се, се отразява и разочарованието от сравнително ниските резултати на БСП в поредица от избори.

Привържениците на БСП са разделени по въпроса дали посоката на партията в момента е правилна, новсе пак положителните оценка преобладават – те се споделят в 50% от случаите срещу 41% негативни оценки. В по-широката ниша на левицата обаче негативните оценки преобладават – с 48% срещу 40% положителни. Твърдите привърженици в по-голяма степен са склонни да смятат, че БСП би се справила по-добре от ГЕРБ във властта – 57% от тях смятат така, докато 37% са на обратното мнение. В по-широката ниша обаче мненията са на практика поделени поравно (47% срещу 46%).

50% от левия сектор споделя мнението, че БСП в момента е в изолация. 41% са на обратното мнение. Дори и при самите привърженици на БСП това мнение надделява. Вероятно заради това и почти автоматично (сред над 80% от левите привърженици) се споделя мнението, че БСП трябва да се обръща към всички избиратели, а не само към левите.

Желанието БСП да се отваря към по-широки социални слоеве се потвърждава и от въпроса за евентуална обща лява кандидатура за предстоящите президентски избори. С две трети от отговорите опцията за общ кандидат за президент с АБВ и други леви формации чувствително преобладава – без разлика между твърдите привърженици и периферията.

В същото време обаче повече от половината от запитаните намират, че политиката на БСП трябва да е ориентирана към Русия, а една трета казват „към ЕС и НАТО“. И тук разликата между електората на БСП и левите привърженици като цяло е несъществена. Резултатите са поредно доказателство за доминиращите русофилски чувства сред различните части левия електорат в България.

На този фон лидерският избор се очертава сложен въпрос пред партията. Той обикновено зависи от структурите и тяхното представяне на конгреса, а не толкова от масовите мнения, но все пак си струва да се направи ориентировъчна картина именно на масовите мнения. Например, при открит въпрос кой е подходящ да бъде председател на БСП половината от запитаните гласоподаватели на партията не могат да отговорят. Сред останалите очевидно настроенията за промяна се фокусират в личността на Корнелия Нинова и тя изпъква чувствително пред останалите потенциални кандидатури с близо 30% от споменаванията. Нинова има сериозна преднина пред настоящия лидер на партията и другите познати лица на левицата. Сергей Станишев също запазва добри позиции сред настроенията на левия електорат. В закрит въпрос за избор между наличните кандидатури 60% отбелязват Нинова, а останалите се разпределят между другите кандидатури за момента.

Slide2 Slide3 Slide4

Slide5 Slide6 LEFT presentation

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.