Най-общи данни за доверието в основни личности

LogoGI

Най-общи данни за доверието в основни личности

Във връзка с предстоящите президентски номинации и с повишения интерес към темата за личностите в българския обществен живот, „Галъп интернешънъл“ публикува обобщена картина за доверието в различни личности в ежемесечните изследвания в рамките на последните 12 месеца.

Данните са базирани на ежемесечните, независими от външно финансиране, представителни за пълнолетното население на страната проучвания. На тези изследвания се основава и известният Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” – редовният мониторинг на основни показатели за общественото мнение.

По традиция личните рейтинги, измервани като съпоставка на доверие и недоверие, са един от най-любопитните аспекти на изследванията на общественото мнение. Доверието и недоверието към определени личности не може да бъде показател за успеха или неуспеха на дейността им, а е по-скоро най-общ ориентир за политическия вкус на обществото.

„Галъп интернешънъл“ мери доверието в постоянен блок фигури, както и ад хок. Различните публични фигури заемат и различни по естеството на работата си постове с различен шанс за популярност. Обикновено сред най-одобряваните са онези, които не участват пряко в ежедневния политически живот.

Затова и„Галъп интереншънъл“ продължава да избягва „класирането“ на публичните фигури при представяне на данните и публикува такива данни единствено само когато това действително има обществено значение.
По-надолу са представени данните за основни фигури. Няма как да бъдат представени данните за всички фигури, които „Галъп интернешънъл“ тества моментно в различни месеци.

„Галъп интернешънъл“ предпочита въпрос, в който респондентите са поставени пред избор „да“ или „не“ без особена възможност за нюанси. Разбира се, отчита се и колебанието, и незапознатостта с дадена личност. На респондента се прочита списък с личности, за всяка от които се очаква отговор.

Дългосрочното проследяване (а не класирането), носи смисъл при разглеждането на популярността на различните личности. Настоящият обзор не носи претенцията да проследява многогодишни тенденции, а само да фиксира обобщената картина в рамките на последните месеци. За повече информация полезни могат да бъдат годишниците на „Галъп интернешънъл“.

В данните от последните дванадесет месеца се долавя влиянието на местните избори от края на октомври и началото на ноември – довели до безспорна победа на ГЕРБ. Както обикновено в такива случаи, положителните оценки за всички, свързани с управляващата партия, получаваха и известно конформистко повишение, а по-късно се върнаха в обичайни рамки.

Отвъд влиянието на изборите, най-общо, следва да се отбележи, че в данните не се наблюдава особена динамика. Разбира се, виждат се конюнктурни колебания, но това не променя общата картина. Там където има важни за отбелязване тенденции, те са изрично упоменати – най-вече става дума за трайни тенденции при няколко личности.

При четенето на данните трябва да се има предвид следното: дори и при най-одобряваните личности има и сериозно недоверие; в масовия случай недоверието е много по-високо от доверието; когато някоя личност не е особено позната, това обикновено също води до по-високо недоверие – като част от недоверието спрямо политическия елит въобще; затова и когато разпознаваемостта расте, по правило отново недоверието расте с по-високи темпове; когато недоверие и доверие са в близки стойности, това всъщност вече е добър атестат за дадена личност; министрите, които в последната година увеличават разпознаваемостта си, всъщност са очевидно „закъснели“ и т.н.

Правителството (по азбучен ред)

В последните месеци министър-председателят Бойко Борисов стабилно се ползва с доверието на една трета от българите и недоверието на малко над половината. Останалите петнайсетина процента се колебаят.

Божидар Лукарски има в последната година една десета доверие, около 60% недоверие, 15% колебание и 15% незапознатост.

Вежди Рашидов е сред популярните министри и се ползва с около 20% доверие, близо 60% недоверие, близо 20% колебание, при малцина незапознати.

Владислав Горанов е с под една десета доверие, над 50% недоверие, петнайсетина процента колебание и двайсетина – неразпознаваемост. В последните месеци се долавя дори известен риск за доверието в него, но е нужно да се изчакат още месечни вълни на изследване.

Даниел Митов е с около 10% доверие и около 45% недоверие. Неразпознаваемостта е близо една трета, а над една десета се колебаят. Много подобна е картината и при Десислава Танева. Сходна е ситуацията и в първите месеци на министър Екатерина Захариева.

Новата министърка на Министерството на труда и социалната политика Зорница Русинова тепърва ще бъде тествана, а разпознаваемостта й все още е твърде ниска. Ивайло Калфин пък беше един от сравнително одобряваните министри – с над 20% доверие, около 55% недоверие, под 20% колебание и около 5% неразпознаваемост. Тепърва обаче предстои да се разбере в каква посока ще се развие неговият публичен образ.

При Ивайло Московски като че ли в последната година запознатостта плавно набъбва и делът на незапознатите с него към момента се колебае около 15%. Доверието е също около 15%, недоверието – над 50%, а колебанието – също петнайсетина процента.

При Ивелина Василева пък неразпознаваемостта е чувствителна – над една трета, доверието е под една десета, недоверието е над 40%, а останалите се колебаят.

Красен Кралев също може би постепенно утвърждава образа си – неразпознаваемостта плавно слиза от чувствително над една трета – преди година, до нива трйно под 30% сега. Доверието към момента се колебае около 13%, недоверието – около 45%. Около 13% е и колебанието.

Сред одобряваните министри остава Лиляна Павлова, макар напоследък доверието в нея да среща предизвикателства. Около една трета казват „да“, близо половината – „не“, около 13% колебаещи се и 5% незапознати.

Около 12% се движи доверието в Меглена Кунева в последните дванадесет месеца, а недоверието е над 70%. Останалите се колебаят.

Николай Ненчев постепенно утвърждава известност. Дяловете на незапознатите преди година бяха на нива от около 40%, а сега са около 20%. Заедно с това постепенно нарастват процентите на заявяващите доверие и недоверие – в последните месеци се колебаят на нива от около 12% срещу 50%. Колебаещите се са в рамките на 15%.

В рамките на последната една година Николина Ангелкова също намали дела на незапознатите – от над 40% до малко над 30%. Доверието в последните месеци се движи на нива от около 10%, а недоверието – около 45%.

Имаше министри, които в първите месеци от мандата на този кабинет показаха сравнително бърз ръст на положителните оценки, но после се установиха по-трайно на сравнително по-ниски нива. Такива бяха, например, Петър Москов или в известна степен Румяна Бъчварова при нейното назначаване за вътрешен министър след оставката на министър Веселин Вучков.

Доверието в Петър Москов напоследък се колебае около и под 20%, а недоверието достига до 60%. Петнайсетина процента се колебаят, а останалите твърдят, че не са чували за него или не са запознати с работата му. Това са сравнително добри нива на доверие, макар и по-ниски в сравнение с предишни периоди, когато с изказванията и дейността си Петър Москов привлече внимание.

Подобна е ситуацията в последните месеци и при Румяна Бъчварова – тя се ползва с доверието на около и под 20% от пълнолетните българи, а с недоверието – на близо 60%. В рамките на 15% се движи колебанието, а под една десета са онези, които не са чували.

Министър Теменужка Петкова не е разпознавана от чувствителния дял от над една трета от пълнолетните българи, макар като цяло дяловете на неразпознаваемостта и тук да спадат постепенно в последната година. Около една десета са дяловете на доверието, а недоверието е над 40%. Колебанието е около и над 10%.

Томислав Дончев е сред популярните членове на кабинета с доверие около една четвърт, недоверие – една втора, 15% колебание и 10% разпознаваемост.

Президентството

Президентът Росен Плевнелиев в последната една година достигна до нива от около една четвърт положителни оценки и над 60% отрицателни. Останалите се колебаят в отговорите си.

Вицепрезидентът Маргарита Попова в последните дванадесет месеца също се ползва с доверието на около една четвърт, а недоверието се движи над 50%. Колебанието е в рамките на 15%, а 7% декларират, че не са чували за нея.

Други постове (по азбучен ред)

Популярността на Ирина Бокова е тествана по-активно в последните месеци – 30% казват „да“, 39% – „не“, като кандидатурата за ООН явно води до укрепване на доверието спрямо предходната година. Колебаят се под 20%, а над една десета не познават Бокова.

И през последната година Йорданка Фандъкова и еврокомисарката Кристалина Георгиева събираха чувствително положителни оценки – с лека преднина за Георгиева. В последните дванадесет вълни на месечни изследвания близополовината от запитаните изказват одобрение за тях, а около една трета – недоверие. Петнайсетина процента се колебаят.

В новата си роля на омбудсман в последните няколко месеца Мая Манолова се утвърди на нива от около една четвърт дялове на заявяващите доверие и около 60% недоверие. Колебанието е в малко над една десета от отговорите, а до 5% са онези, които твърдят, че не са чували или не са запознати с Мая Манолова.

В хода на последните дванайсет месеца доверието в лидера на ПЕС Сергей Станишев се колебаеше в рамките 10 – 15%, а недоверието – около 75%. Останалите се колебаят.

В годината доверието в главния прокурор Сотир Цацаров се колебаеше на нива от около и под 15%, а недоверието – над 60%. Една пета е делът на колебаещите се, а около 5% не са чували.

Председателката на парламента Цецка Цачева в последната година се ползва с доверието на около 20% от българите и с недоверието – на над 60%. 14% се колебаят, а 4% не са запознати.

Ето и някои от другите значими фигури (по азбучен ред)

Валери Симеонов – около една десета доверие, две трети недоверие, петнайсетина процента колебание и десетина – незапознатост.

Волен Сидеров е одобряван от около 6% от българите, а неодобряван – от близо 90%. Малцина са онези, които се колебаят или не са чували за него.

Веселин Марешки, който е тестван по-активно в последните месеци, е с около една пета доверие, над 50% недоверие, една пета колебание и около 5% неразпознаваемост.

Преди година Георги Първанов отбелязваше нива на доверие около и над 20%, но сега е по-близо до 15%. Недоверието пък плавно се покачва от около 60% до около 65%. Останалите се колебаят. Разликите обаче не са достатъчно големи за трайни изводи, а и тепърва следва да се види как напускането на управленския формат ще бъде интерпретирано от обществото и ще се отрази на доверието в АБВ.

Корнелия Нинова започва с доверие от около една пета и недоверие от близо 60%. По около една десета се колебаят или не са чували за нея. Предстои да се разбере в каква посока ще потеглят данните от идните месеци.

В последната година Красимир Каракачанов се ползва с доверието на 14% и недоверието на две трети. Петнайсетина процента се колебаят, а под 5% не го познават.

Лютви Местан показа известен спад в доверието и в последните месеци то е около 5%, при близо 90% недоверие. Останалите се колебаят в отговорите.

Доверието в Радан Кънев в последните месеци е под 10%, а недоверието – над 70%. Преди година нивата на доверие изглеждаха малко по-високи. 13% се колебаят, а 7% твърдят, че не са чували или не са запознати.

Към началото на тази година доверието в Слави Трифонов бе малко под 40%, а недоверието – малко над 40%. Останалите се колебаеха. Тепърва обаче трябва да се премери отражението на дейността на Слави Трифонов. По правило, при навлизане на популярни медийни фигури в нова роля, която е част от политическия процес, доверието започва да спада.

Цветан Цветанов в последно време е с доверие около 16%, недоверие – близо 70%, а останалите се колебаят.

Мустафа Карадайъ стартира с доверие около и над 5%, недоверие над 60%, колебание около 5% и неразпознаваемост от близо 30%. И тук нивата трябва да се проверяват в идните месеци – с нарастването на разпознаваемостта.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.