Отношение към Европейския съюз

Преди британския референдум:Доверието у нас в ЕС е в най-ниска фаза, но българите, като цяло, остават силно проевропейски настоени

В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но изглежда е в най-ниската си фаза, откакто България е член на съюза. В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“ през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам. „Галъп интернешънъл“ е единствената агенция, която мери доверието в ЕС още от 2000-та година насам всеки месец с минимални липси. В графиките по-надолу са представени стойностите от момента на влизането в ЕС насам, както и данни от този месец.

През юни 48% изказват доверие, а 38% – недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства.

В късната есен на 2011 г., например, един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци.

Причините за негативната тендинцияса два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т.н. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми.

Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал.

Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС.

Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата – продиктувана и от нейната законемерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен.

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС.Това се доказа още в края на миналата година – в изследване на световната асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ – най-мащабната глобална асоциация в измерванията на общественото мнение. Повече информация за въпросното изследване преди половин година може да прочетете ТУК.

Slide2Slide3

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.