Картината преди изборите и референдума

LogoGIСред онези, за които може да се очаква да гласуват на президентските избори, картината към този момент е следната:

Цецка Цачева 27,2%

Румен Радев 23,1%

Красимир Каракачанов 11,5%

Веселин Марешки 7,6%

Пламен Орешарски 7,3%

Трайчо Трайков 5,1%

Ивайло Калфин 4,9%

Татяна Дончева 2,7%

Други 4,9%

Не подкрепям никого 5,7%

Близките дистанции между някои кандидати предполагат възможни размествания в сткруктурата. Ситуацията е изключително динамична.

Данните са на база национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

На база декларирана готовност за участие на изборите, може да се очаква активност от около 55% според списъците. Това обаче може да се промени, предвид внушението, че гласуването е задължително.

По всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур. Най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев. От днешна гледна точка съотношението между тях на балотажа е 53 на 47% в полза на Радев. При евентуален балотаж Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%.Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията „Не подкрепям никого“, която също ще фигурира на втори тур. От днешна дата обаче би било неприемливо да се правят по-детайлни калкулации.

Затова и данните няма как да имат ролята на прогноза. Същото важи и за референдума, където трудно може да се уловят евентуалните заръки на всяка една отделна партия към избирателите й – дали и как да гласуват на него. Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената. Не е изключено да се премине прагът на задължителност, но е достатъчно онези, които се канят да гласуват с „не“ или електоратите на различни партии, да не участват в референдума, за да остане той под прага за задължителност.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така – така:

Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура: 82% биха гласували с „да“, 15% – с „не“, а 3% не биха отговорили.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите: 58% биха отговорили с „да“, 37% – с „не“, а 5% не биха отговорили.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. 87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.


Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%.

Възложено, финансирано и проведено от:

 

 
Галъп интернешънъл болкан

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.