„Галъп интернешънъл“ отново с най-точна работа за първия тур

LogoGI„Галъп интернешънъл болкан“ се отличи с най-точни предварителни резултати за първия тур и за референдума, както и екзит пол. Всички социологически агенции като цяло показаха прецизна работа в условията на първи по рода си задължителни избори, безпрецедентен референдум, нововъведения като опцията „Не подкрепям никого“ и т.н. На този фон работата на българските изследователи на общественото мнение е оптимална.

В практиката не са рядкост случаи на внезапни електорални явления. По правило поне една пета от гласуващите решават буквално в последните дни и часове. Демоскопските проучвания невинаги могат да уловят случаи на електорални сривове. На фона на световния опит българските изследователи вече десетилетия наред показват коректно отчитане на тенденциите. Не бива да се забравя, че демоскопските проучвания са част от българската социологическа традиция, която с десетилетията е доказала своето място в световната научна дискусия.

Именно „Галъп интернешънъл болкан“ беше агенцията, която първа публикува данни, показващи възможността Румен Радев да печели. Ние показахме и „свиването“ на дистанцията още в средата на кампанията. Още преди месеци показахме високите потенциали при Слави Трифонов, а в последната половин година непрекъснато обръщаме внимание на политическото развитие на Веселин Марешки. В същото време, нито за миг в тази кампания не сме надценявали възможностите на конкурентни за Радев леви кандидати.

В последното ни проучване, в навечерието на първия тур, правилно беше отразена структурата на вота. Това е изключително трудна задача – с оглед на близките дистанции и задължителността на изборите. Часове и ден по-късно дойдоха и данните на останалите колеги.

Колкото до референдума, „Галъп интернешънъл“ беше и единствена агенция, която показа очакваните резултати от него – в неговото навечерие. Уловено бе степенуването на въпросите по важност, както и най-общата структура на гласоподаването – отново в условията на изключително трудна предвидимост на конкретните числа.

При внушението за задължителност на гласуването, както и при новите елементи в изборната процедура, е трудно да се прогнозира активност. Но „Галъп интернешънъл“я улови прецизно. Точно бяха предвидени и около и над 200 хиляди гласа в „квадратчето“, както и при Трайчо Трайков (а това беше ключов въпрос за РБ), бяха уловени точно около 250 хиляди гласа за ДПС (при обичайните трудности в регистрирането на настроенията в тази ниша). „Галъп интернешънъл“ беше и първата агенция, която показа нарастващия потенциал при Орешарски.

Нашият екзит пол в деня на изборите нито за миг не се поколеба – нито по отношение на резултати, нито по отношение на активност (включително и за референдума).

В изборния период „Галъп интернешънъл болкан“ работи с „НОВА“, БНТ и „България он ер“. Традицията на сътрудничество доказа своята ползотворност по отношение на широката публика.

Възложено и финансирано от:

 

Българската национална телевизия и „НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“ АД
Проведено от:
„Галъп интернешънъл болкан“ ЕАД
С подкрепата на Investor Media Group

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.