Експресен сондаж: Оценка на Румен Радев, дебат между партийни лидери, „Европа на две скорости“ и други теми

Slide166% реагират срещу идеята за „Европа на две скорости“. 68% оценяват първия месец от мандата на Румен Радев положително.

Това са част от данните от експресен телефонен сондажна „Галъп интернешънъл“ по актуални теми сред 801 души, проведенмежду 7 и 8 март в цялата страна, независим от външно финансиране. Подобни сондажи могат да послужат за бързи хипотези по важните въпроси на деня.

Президентът Румен Радев продължава да получава положителни оценки. В сила е разбираемата следизборна положителна инерция.

Румен Радев доверия

Любопитно е в крайна сметка да се проверят и предпочитанията по отношение на прословутия несъстоял се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Ако респондентите бъдат помолени да си изберат единствен вариант – екипи или лидери, повечето закономерно избират лидерите. 63% са чули за тази тема, а 60% от чулите избират лидерски дебат. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и „мажоритарност“ у нас. Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски дебат, е този на ГЕРБ.

Slide6

slide 7777

Slide8

Беше проверено и отношението към няколко двойки твърдения, които да уловят обществените инстинкти по актуални въпроси. Например, по повдигнатата наскоро тема за разкриваемостта на престъпления, за битовата престъпност и т.н., обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване (58%) и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред (38%).

72% от попитаните се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. 25% пък се съгласяват с опцията за бързо присъединяване към еврото. Присъединяването към еврото явно предизвиква по-скоро боязън пред новото и непознатото.

В същото време обаче мнозинство от 66% не възприемат идеята за Европа на повече скорости – макар че по подобни теми не може да се очаква висока степен на запознатост. Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни.

mvr

evrozona

dve skorosti

Възложено, проведено и финансирано от:
„Галъп интернешънъл“

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.