Бърз сондаж за равносметка на летния сезон

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над милион и триста хиляди пълнолетни българи са почивали на морето ни, а още на половин милион явно им предстои да го посетят.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“във времето за равносметка на лятото, проведен сред 800 пълнолетни българи чрез панелна методика, която позволява национална представителност на данните.

В сондажа 37% заявяват, че са били на лятна почивка – това означава около 2 милиона души. А 68% от тях твърдят, че са избрали българското Черноморие, което е над милион и триста хиляди. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София.

Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. В България българският турист остава доминиращ.

1

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около триста и петдесет хиляди българи. Интересно за отбелязване в данните е, че още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната – очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние.

Други седемстотин хиляди пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Като цяло през това лято над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят. Числото се получава от сумирането на дяловете на онези, които вече са почивали, и онези, които твърдят, че ще почиват.

Дейността на Министерството на туризма се одобрява от малко над 50% от пълноленитне граждани, а близо една трета са по-скоро критично настроени. Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80% от интервюираните.

2

В огромното си мнозинство българскитеграждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортитеи поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи.

Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

Възложен, финансиран и проведен от:
„Галъп интернешънъл“

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.