Северна Корея – Страхът все още не поражда желания за война

Експресен сондаж на Gallup International Association сред 14 държави по света

Северна Корея – сериозен страх от това, че може да бъде използвано ядрено оръжие, но много малко желание за военен отговор

– 43% от анкетираните в експресен сондаж на „Gallup International“* вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония) сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“. Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-притеснена от съседката на Пхенян Южна Корея (35%). Най-ниски нива на притеснение се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

– В страната, която е под най-голям пряк риск – Южна Корея – общото съотношение между „вероятното е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

– Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици, нашето проучване показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение – средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове – 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% – военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

Степен на вероятност Северна Корея да използва ядрено оръжие

“Според вас, доколко е вероятно Северна Корея в действителност да използва ядрено оръжие?”

Slide4Slide5 Slide6

Дипломатическо или военно решение

“Кое от следните твърдения е по-близо до Вашето мнение, що се отнася до настоящите ядрени и ракетни тестове на Северна Корея:

Трябва да продължи търсенето на мирно, дипломатическо решение на проблема или достигането на решение по дипломатически път е невъзможно; решението трябва да се търси посредством военни действия?”

Въпрос 2 Резултати по страни Въпрос 2 резултатите по страни таблица Slide9

Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“:

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция. Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове, явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея, Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги“.

Джони Хийлд, директор на изследователския екип на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“:

„Въпреки значителните дялове на респондентите от изследваните страни, които вярват, че Ким Чен Ун действително ще използва ядрено оръжие, мнозинството от хората все още искат да видят дипломатически действия, а не военни. Военен отговор към лидер, който има ядрени бойни глави и преди е изстрелвал междуконтинентални балистични ракети, вероятно изглежда твърде рисковано за много от анкетираните. И все пак се оказва, че Япония би предпочела по-твърд отговор, като 49% от респондентите подкрепят военна реакция, въпреки прелетелите над тях военни ракети.“


Методика

Общо 17107 души бяха интервюирани в 14 държави в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от мъже и жени: „лице в лице“ (1 страна; 1500 души), по телефон (4 страни; 3988 души), онлайн (8 страни; 9 822 души) или чрез смс метод (1 страна – 1797 души). Теренната работа в различните страни е проведена от 20 септември до 1 октомври 2017 г. Данните са претеглени за всяка страна.

Покритие

ДържавиКомпанияИзвадкаMethod
АвстралияRoy Morgan Research1,797Sms
АвстрияÖsterreichisches Gallup Institut1,000CAWI
БългарияGallup International BG1,000CATI
ВеликобританияORB International2,041Online
ВиетнамIndochina Research1,029Online
ГерманияÖsterreichisches Gallup Institut1,947CAWI
ИталияDOXA1,008CATI
ПакистанGallup Pakistan1,500Face-to-face
РусияRomir1,200Online
САЩGIA1,001Online
ФранцияBVA Group974CATI
ХонконгCSG501Online
Южна КореяGallup Korea1,006CATI
ЯпонияNippon Research Center1,103Online

 

За световната асоциация „Галъп интернешънъл“

„Галъп интернешънъл“ официално е основана през май 1947 г. с 11 пионерски изследователски института и д-р Джордж Х Галъп като първи президент.

За вече повече от 70 години членовете на “Галъп интернешънъл“ са доказали своите експертни умения за провеждане на международни изследвания при осигурено най-високо качество. Членовете на асоциацията са водещи национални институти с дълбоко познаване на местните изследователски методи и техники, статистически източници, бит и културни различия на всяка страна и са внимателно подбрани от Борда на асоциацията. За всяка държава има само една агенция членка. Членовете работят съвместно всекидневно, за да споделят знания, нови изследователски техники и инструменти, за осигуряването на най-подходящите решения за международни изследователски проекти, както и за обслужването на своите клиенти по най-добрия възможен начин.

Натрупаният от асоциацията опит е значителен – с международно признати експерти в изследвания на общественото мнение, въпроси и теми свързани с Третия свят, реклама, медийни изследвания, както и в търговски области като ИТ/телекомуникации, здравеопазване, търговия на дребно, икономика, корпоративни изследвания и др. . Членовете на асоциацията са на една от водещите позиции по технически и методологически разработки, които са повлияли не само върху изследователския сектор, но и върху целия търговски свят.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.