Експресен сондаж по актуални теми през месец декември

Сондаж 1Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага. Както може и да се очаква, въпроси като „царските имоти“, например, са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ „Белене“. Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството.

Мнозинства над 90% одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% са „за“, а 22% са „против“. С традиционна симпатия реагират българите и на темата „Белене“ – 63% одобряват този анонс на правителството, а 26% – не. Високо се оценява и посещението на Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират, срещу 28% на обратното мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение.

Повдигането на темата с „царските имоти“ обаче среща осезаем обществен отпор. 73% са „против“, а 19% са „за“. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

ОдобрявамНе одобрявамНе мога да преценя
Министерство на околната среда и водите, Столичната община и други общини започнаха кампания за „чист въздух“93%6%1%
МВР, прокуратурата и здравното министерство започнаха проверки как болниците харчат обществени пари95%5%
Корнелия Нинова поиска от Парламентът да обсъжда дали има неправомерно подслушване74%22%4%
Появи се идея всички „царски имоти“ да бъдат окончателно върнати на Симеон Сакскобургготски19%73%8%
Премиерът Бойко Борисов заедно с делегация посети Саудитска Арабия63%28%9%
Правителството изрази готовност да строи АЕЦ “Белене“63%26%11%

Краят на годината е време за равносметки и за очаквания. „Галъп интернешънъл“ вече започна да публикува обобщения на годината от ежемесечните си изследвания – подробностите скоро ще излязат в традиционния годишник на агенцията.

В телефонните сондажи също са заложени индикатори за равносметки и очаквания. Например, 76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, според 15% са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче президентът навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата.

19% от пълнолетните българи пък смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС. 38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат. Очевидно протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи.

presdec213.12


Данните са от редовния бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по телефона сред 800 души по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните за пълнолетното население на страната. Сондажът е проведен между 7 и 9 декември. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55хил. души.

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.