25% от процедурите с държавно финансиране през 2018 г. в ин витро центровете са завършили с раждания

Това показват анализите на „Индекс на болниците“*. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от ЦАР.

25% от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), са завършили с раждания. Това показват анализите на „Индекс на болниците“*. Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от ЦАР.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фонд преди две години. Повечето от тях – 2328, са извършени по метода ICSI, а останалите 219 чрез IVF (ин витро). Общо 679 от всички процедури или 25% са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Центровете, които са работили с ЦАР през 2016 г. са били 32. Броят на процедурите, които са извършени в тях обаче варира значително, както и процентът на успеваемост. Най-малко опити за зачеване са били направени в 4 клиники – „Пулс“ (0), „Нова Радост“ (0), „Св. Лазар“ (2) и МЦ-ЦАР (2).

Най-много пък са осъществени в „Надежда Репродуктив“ (669), „Д-р Щерев“ (445) и „Селена“ (203). Процентът на успеваемост за отделните клиники варира от 0 до 50%, като достига над средното ниво от 25%, само в 9 или по-малко от една трета от всички 32 болници.

Конкретните цифри за всяка клиника може да видите в таблицата тук.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.