Оживени дебати събраха експерти по повод годишнината от влизането на България в НАТО

Мащабна дискусия по повод петнайсетата годишнина от присъединяването на България към НАТО се проведе в новата зала „Джеймс Баучер“.

Дискусията започна Елена Поптодорова, която даде по-скоро отрицателен отговор на въпроса „Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността?“. Тя подчерта, че това е една от малкото подобни дискусии.

Проф. Стефан Хаджитодоров от Център за изследвания по национална сигурност и отбрана запозна публиката с европейските политики по сигурност и отбрана. Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност се спря подробно на проблемите пред публичното възприятия за НАТО у нас.

Доц. Николай Стоянов и проф. Янцислав Янакиев от Институт по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ разказаха подробно за българския принос в научните изследвания в сферата на сигурността. Този принос е малко познат в България, но е високо оценен от партньорите.

Едно от най-ярките изказвания бе на доц. Андрей Райчев, който провокира дискусия в залата.

Изпълнителният директор Първан Симеонов представи социологически данни по темата. По думите на Симеонов, след индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016 г., в последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна заедно с доверието в Запада въобще. Като цяло обаче, на Европейския съюз се гледа с много по-добро око, отколкото на НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, срещу 41% недоверие. Това са близки стойности и на фона на доверието в българските институции всъщност са добри. Доказателство за последното е и фактът, че на експериментален въпрос да напусне ли България НАТО, 45% отговарят отрицателно, а 26% – положително.

Постепенно укрепна и доверието в българската армия. При последното замерване 47% имат доверие, срещу 35%, които не се доверяват. Останалите се колебаят.

Сред младите хора нагласите са синхронни . Една трета от младежите (на възраст между 14 и 29 г.) в България имат доверие в НАТО. Сходно е отношението и към армията. Европейският съюз отново остава институцията, която провокира в най-голяма степен доверие сред младежта у нас.

Данните са от наскоро публикуваното мащабно изследване за младежта у нас по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“, проведено от „Галъп интернешънъл“ и анализирано от Института по социология „Иван Хаджийски“. Можете да го свалите тук.

Снимки от събитието

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.