Първи бързи наблюдения по демографията на вота в София и някои хипотези

Представяме първи наблюдения и хипотези. Всеки може да направи самостоятелен прочит кой от кого колко „взема“, кой е мобилизиран, какви са структурите на електоратите и т.н. Предлагаме някои от най-видимите наблюдения и хипотези.

Преимуществено млади хора са подкрепили Борис Бонев – очевидно в негово лице са открили възможност за протестно гласуване срещу статуквото. Една трета от вота за Бонев идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.
Наред с всички останали, и при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им. Явно, и „сини“, и „червени“ имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено „червен“.

Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Бонев и Игнатов. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.
Каква е партийната структура на вота за двете основни кандидатки? При Фандъкова той е почти изцяло изграден от привърженици на ГЕРБ. При Манолова, обратно, партийният вот на БСП е около една втора. Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и пр. формации или дистанцирани от политиката хора. Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Впрочем, любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано „женски“ вот. „По-мъжки“ е той при Джамбазки и особено при Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността.

Значи ли това, че и БСП в София не е била достатъчно мобилизирана зад Манолова? Може би, да. В партиен план БСП може би не успява да достигне резултата си от евроизборите наскоро в абсолютни гласове – тогава те събраха 85 хиляди гласа.

В същото време, Йорданка Фандъкова явно взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. – тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега – по предварителни изчисления – гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова.

 

В двете таблици може да видите електоралните профили на отделните кандидати за кмет.

Таблица 1 (хоризонтален профил) – Структура на групи гласоподаватели според вота за кмет – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Таблица 2 (вертикален профил) – Структура на електоратите на основните кандидати за кмет – сборовете по вертикали дават 100%.

Възможни са минимални отклонения заради закръглявания!

 

Хоризонтален профил:

Вертикален профил:

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.