Визии за промяна предложи Млада Кръгла маса

Добри примери и перспективи за страната ни дойдоха от Млада Кръгла маса, тридесет години след началото на демократичните промени у нас. Форумът беше организиран от „Галъп интернешънъл“ с помощта на института „Иван Хаджийски“ и събра визионери и изследователи от новото българско поколение. Младата Кръгла маса е своеобразна препратка към Кръглата маса, с която навремето започна българският преход към пазарна икономика, либерална демокрация и членство в организациите на Задния свят.

Пълните записи от събитието могат да се видят тук – първа част, втора част, трета част, четвърта част.  Съвсем скоро изводите и препоръките ще бъдат обобщени в специален доклад.

Дискусията беше открита със социологически данни, представени от Първан Симеонов. В тях пролича, че в десетилетията обществото ни плавно привиква към капитализма, но като че ли не разбира произтичащото от него неравенство.

Първият панел беше посветен на вдъхновяващи примери и ноу хау. Председателката на Националния младежки форум Илина Мутафчиева посочи колко важна е работата с младежите у нас и най-вече поиска да се чува думата на младите в създаването на политики. Нашумелият автор на книгата „Хората, които променят България“, младият журналист Даниел Пенев показа няколко от най-добрите примери за социално ориентирано предприемачество от новото поколение м България. Пенев акцентира на баланса между личния и обществения интерес. Подкрепи го и Николай Неков, президент на Младежкия бизнес клуб. Неков наблегна на необходимостта от разпространение на добрите практики не само в София, а във всички региони на страната. Младият визионер Радослав Илиев подчерта като първа и основна нужда необходимостта от по-солидарно общество.

Проблема с неравния старт и възможности беше адресиран от популярния младежки лидер Ивайло Динев във втория панел. Панелът беше по-скоро идеологически и събра анализатори в спектъра от православие, през консерватизъм и либертарианство до анархизъм. Икономическите рецепти за реформа дойдоха от Георги Вулджев от ЕКИП. Вулджев припомни за системния отказ от непопулярни мерки за намаляване на неефективните разходи у нас. Православният издател Ангел Карадаков върна разговора от полето на политиките и икономиката към ценностите. Анна Райчева даде международния аспект в контекста на световната търговия, техническия напредък и съдбата на утрешните хора. Политологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев напомни колко важно е гражданското участие в механизмите на вземане на решения.

В изследователския панел на дискусията отново се проявиха двата прочита: (по-скоро десния) разказ за личната инициатива, отговорност, добър пример и предприемчивост, и другия поглед: солидарност, преодоляване на тежки неравенства и т.н. От едната страна застанаха младият изследовател Теодора Йовчева и Ангел Златков от „Моята българска история“, от другата – Теодор Славев от българския институт за правни инициативи и Стефан Георгиев от института за социална интеграция. Водещ на панела беше социологът от „Галъп интернешънъл“ Юлиана Гальова.

Заключителният панел беше изцяло изграден от млади политолози, а модератор беше изследователката от „Галъп интернешънъл“ Яница Петкова. Марая Цветкова, и Кристиан Стефанов влязоха в дебат, заедно с Илия Елияс и председателя на Студентския клуб на политолога Атанас Радев. Публиката имаше възможност за непосредствено участие през цялото време на дебата. Всеки от участниците се опита да синтезира нужното за България в идните години в една единствена дума. Солидарност, участие, информираност, надежда, прошка, ценности бяха сред най-често споменаваните.

   

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.