Българинът цени естествената красота

Преходът може би ни е накарал малко повече да обикнем собствените си преходи

Преходът у нас явно е съвпаднал и с един друг преход: прехода към постмодерно общество. Това личи доста добре във всякакви теми, дори и в тези, свързани със здравето и външния вид на българите. Постмодерното значи опит за менажиране, вместо власт – постепенно свикваме с мисълта, че не можем да спрем остаряването и да властваме над времето, но можем да го менажираме – да живеем по-активно, по-природосъобразно, по-щадящо. Все по-широко се приема мисълта, че трябва да се възползваме максимално от времето си. Дори от остаряването си. Преходът може би ни е накарал малко повече да обикнем собствените си преходи. И това особено ясно личи през женския прочит на Прехода. Защото именно за жените надбягването с времето все още е по-голям проблем в нашето общество. 

Изводите са от изследване на „Галъп интернешънъл“, направено по поръчка на „Жената днес“ и Institut Esthederm, и представено на конференцията „30 години. Женският прочит на Прехода и преходите“. Форумът бе организиран от „Жената днес”, най-авторитетното българско списание със 75-годишна непрекъсната история. Данните представи директорът на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Данни от първото издание на серията дебати може да видите тук: https://www.gallup-international.bg/39740/the-technologies-equaliz%d0%b5-men-and-women/

Повече информация за събитието тук: https://www.gallup-international.bg/42508/gallup-international-women-techologies-time-second-edition/

Дискусията беше открита от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова, която уважи с участието си и първото издание на серията дебати през март. Модератори бяха Мира Баджева, издател и редакционен директор на „Жената днес“, и Симеон Колев, водещ на БГ радио. Участници в разговора бяха философът и медиен експерт доц. Георги Лозанов, Мадлен Алгафари, психолог и психотерапевт, Ива Дойчинова, журналист и радиоводещ, д-р Радина Денкова, един от водещите дерматолози у нас и собственик на естетичната клиника “D-r Denkova Dermatology”, Ивелина Атанасова, сериен предприемач и двигагел на инициативата DigitalKidZ, Жени Калканджиева, президент на модна агенция „Визаж Моделс Груп“ и единствената българка, попаднала в челната десетка на конкурса „Мис Свят“ (1995 г.), и Ирина Белчева, блогър, пиар и маркегинг мениджър на „Esthederm”.

Оказва се, че днешното общество мечтае за избора да преживява „плавните преходи“ – да се наслаждава на стареенето, да се мъчи да живее с природния ритъм, да се възползва от времето, а не да се опитва да го надбяга.

Показателно: мерки за външния вид, които са по-бързи и забележими, но могат да бъдат и по-вредни, биха предпочели едва 9% от запитаните. Мерки, които са по-бавни и по-незабележими, но са и по-щадящи биха предпочели 64% запитаните.

Редовната употреба на козметика против стареене се приема. 45% от запитаните смятат, че това е ефективен начин да запазят младия си вид. Особено за жените, при които този дял е 58%, но също и за една трета от мъжете (32%). Здравословният начин на живот изглежда най-добрата опция за почти всички – общо 85% от участниците в допитването смятат така. Малко по-висок е делът на жените (88%), които са убедени, че стремежа към здравословен живот е ефективен метод за „надбягване с времето“. Тази мярка също е оценена като най-ефективна сред 82% от представителите на „силния“ пол. Натрапчивата естетична хирургия е навсякъде около нас, но масово не се одобрява. Само 27% приемат естетичните хирургични намеси като ефективни. Останалите са против, висок е делът и на тези, които не могат да кажат. Очаквано, жените, които по-често се подлагат на подобен тип процедури са малко по-снизходителни в отговорите си от мъжете, но и при тях негативните отговори преобладават.

В общества като нашето времето може би все още тече по-бързо за жените. Преходите, възрастите, епохите слагат по-видимия си печат именно на тях. Очакванията на обществото към тях са по-безпощадни. Все още много жени днес продължават да имат по две работни места (едното у дома). Времето е дефицитно и заплащането за жените е по-ниско. Обществото все още дава на жените по-малко време за младост, отколкото на мъжете. 

Доказателство за това е и границата на привлекателността – според мъжете, една жена е привлекателна най-много до 46-годишна възраст, но един мъж – до 51. Според жените – една жена е привлекателна до 51, а един мъж – до 53. Така, общо, жените са смятани за привлекателни до 49-годишна възраст, а мъжете – до 52.

Може би и затова, жените са много по-тревожни в усещането, че винаги се надпреварват с времето – 46% от мъжете се чувстват така, но от жените – цели 56 процента.

Затова и жените, като че ли изглеждат поне малко по-убедени, че би било добре да можеш да се наслаждаваш на зрелостта и стареенето, а не да се бориш с тях (81% съгласие при мъжете и 85% при жените).

За външния вид днес се отделя най-много до половин час дневно (най-вече при мъжете – 55% от тях казват, че отделят до половин час дневно за външния си вид, но и за 46% от жените това време е достатъчно). При жените – и до един час (за 30% от жените необходимото време на ден е до 1 час). Разбира се, времето за външния вид първо расте с възрастта, а после намалява с възрастта.

Две трети от жените твърдят, че редовно отделят време за маникюр. 15% от жените смятат, че често ходят на масаж. Само 3% от жените ползват инжекции срещу бръчките по лицето си, половината от жените намират, че често правят прическата си при професионалист.

Една трета от българите приемат хранителни добавки, витамини, минерали и т.н., 8% от запитаните казват, че редовно тичат сутрин, 17% – че ходят редовно на танци, 15% – на фитнес. 55% споделят стремеж към здравословно хранене, а 24% казват, че редовно пазят диети.

Разбира се, зад част от отговорите прозира повече желание, отколкото реалност. Но и това е доказателство, че може би у нас бавно си проправя път опитът да се живее по-природно. Или както удачно някой го е нарекъл – бавно живеене. Живеем във време, в което красотата и „запазването на енергията“ на младостта възможно най-дълго са признак на възможности, на социален статус. И това се отнася във все по-голяма степен с еднаква сила и за двата пола.

 


Изследването е проведено в периода между 1 и 8 ноември сред 835 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. По поръчка на Institut Esthederm и списание „Жената днес“ – за поредицата събития „Жени. Техонолигии. Време“.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.