Какви станахме за тридесет години – разказва новата книга на „Галъп интернешънъл“

През 2019 г., и няколкото години преди нея, проличаха и признаци на по-добър обществен климат, но те могат бързо да бъдат помрачени от бурното начало на 2020 г. За добро или зло, обществото ни няма особено високи очаквания. Наблюдава се едновременно и предвидимост на нагласите, и търсене на нови опции за гласуване. Промените в масовото съзнание за последните три десетилетия са по-скоро бавни и не липсват тревожни симптоми. Например, честността на изборите е поставена под съмнение. Доверието в официалните източници на информация е опасно ниско. Българите продължават по традиция да държат на промените, но напоследък показват и повече предпазливост.

Обобщенията са от представянето на традиционния годишен обзор на „Галъп интернешънъл“.  За поредна година годишникът привлече огромен интерес сред журналисти, преподаватели, изследователи, общественици и студенти, които изпълниха новата зала „Джеймс Баучер“. Видео от представянето на книгата вижте ТУК.

Седмото поред издание „Политическият процес и общественото мнение в България“ беше представено от автора Първан Симеонов, заедно с Борис Попиванов, автор на справочната част към книгата. Дискусията беше открита от младите изследователи в „Галъп интернешънъл“ – Юлиана Гальова, Яница Петкова и Светлин Тачев.

Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ представи уникални по рода си данни за доверието в основните институции, които обхващат последните тридесет години. Бяха разгледани и индикатори за настроенията на българите относно посоката на развитие на България и нейната икономика.

За втора година книгата е на практика двуезична. Годишникът съдържа преди всичко непубликувани досега социологически данни – данни, които могат да се намерят само тук и голяма част от тях са получени през годината именно за нуждите на изданието.

Международни сравнителни изследвания, отношение към институциите и основни личности, масови възприятия за икономиката и личните финанси, общественото мнение за изборите и изборния процес, както и нагласите по най-важните теми на 2019 г. – това е само част от включените в луксозното издание теми. Публикувана е специална глава за равносметки и тенденции от трите десетилетия след 1989 г.

Данните са част от почти тридесетгодишната, ежемесечна, независима изследователска програма, представителна за пълнолетното население – която агенцията приема за своя обществена мисия и която стои в основата на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“®.

В края е публикуван справочник с основни събития, а в приложението „Някои инициативи на „Галъп интернешънъл“ е част от обществената дейност на агенцията през годината.

Книгата „Политическият процес и общественото мнение в България през 2019 г.“ е издание на „Сиела“. Годишникът може да бъде намерен в книжарниците на „Сиела“, както и в електронния магазин ciela.com 

Снимки от събитието:

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.