Ин витро бебетата се увеличават

Средно 74% от диагностичните инвазивни процедури са основателни, показват още анализите на „Индекс на болниците“

1294 са родените бебета ин витро с държавно финансиране, които са заченати през 2018 г. Броят на малчуганите е по-голям от предходната година с 271. Това показва анализът на „Индекс на болниците“, данните, за който са предоставени от „Център асистирана репродукция“.

Общо 4020 процедури са били извършени през 2018 г., които е платил фондът. От тях с раждане са завършили 1050, а появилите се бебета са 1294. Броят им е по-голям от ражданията, тъй като някои от тях са били многоплодни. Основната част от процедурите са осъществени чрез метода ICSI, както и със свежи трансфери, показват още данните. Имплантираните размразени трансфери са били 366, а направените опити чрез метода IVF – 315, показват още цифрите.

През 2018 г. с държавния фонд са работили 32 клиники срещу 34 през предходната. Успеваемостта им е достигнала 26.11%, като се е повишила с по-малко от процент в сравнение с предходната година (25.51%). Почти 50% от опитите – 1952, се извършват в три от болниците – „Надежда Репродуктив“, „Д-р Щерев“ и „Селена“. В 22 от клиниките, които работят с фонда пък е имало по-малко от 100 процедури на година. Колко опити са извършени във всяка една през 2018 г. и каква е била успеваемостта може да видите в „Индекс на болниците“  ТУК.

 

ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ

 

Отварянето на нови структури по инвазивна кардиология у нас спря. Броят на тези клиники в страната остава постоянен и дори бележи леко понижение за трета поредна година, показват наблюденията на „Индекс на болниците“ за 2019 г., като данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК.

58 са били инвазивните кардиологии с договор със здравната каса (НЗОК) в страната през изминалата година. Толкова е бил броят им през 2018, а през 2017 те са били с една повече – 59. Това означава, че масираното роене на структурите по инвазивна кардиология у нас вече е приключило. За сравнение през предходните пет години – от 2013 до 2018, у нас бяха открити 18 инвазивни кардиологии.

Причините за липсата на нови структури са различни. Сред тях са пренасищането на пазара с подобни услуги, липсата на достатъчно медицински сестри и на лекари, както и усилията на държавата. През последните години се направиха редица рестриктивни стъпки по отношение на откриването на нови болници, като забавяне на финансирането им от здравната каса с една година, по-строг разрешителен режими за разкриването им, което вече става само с разрешение на Министерски съвет.

Въпреки големия брой на структурите по инвазивна кардиология, разпределението им на територията на страната е неравномерно. Почти една четвърт от тях – 13, са разположени в столицата, а повече от половината (33) са разположени в шестте най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Ст. Загора.

Oбемът на дейността в инвазивните кардиологии през изминалата година бележи леко увеличение. Броят на диагностичните процедури е нараснал от 40 511 през 2018 г. на 40 937 през 2019 г., а при лечебните – от 36 154 на 37 648. Броят им варира в отделните болници от под 10 – МБАЛ „Св. Панталеймон“- Ямбол, до над 2000 – „Аджибадем Сити Клиник“ – София.

За първи път през изминалата година здравната каса отчете какъв е броят на диагностичните процедури, при които специалистите са открили патологични проблеми,  които имат нужда от лечение. Средно за страната този показател е над 74% като варира в отделните клиники от под 40% – „Дева Мария“, „Г. Странски“, „Унихоспитъл“, „Александровска“, до над 90% – УМБАЛ-Бургас, „Св. Ив. Рилски“ в София, Софиямед, УМБАЛ- Пловдив, „Ст. Киркович“, „Сити Клиник“ Монтана, МБАЛ-Хасково, „Братан Шукеров“, „Тота Венкова“ и др. Този показател донякъде ориентира до каква степен извършените диагностични интервенции са били основателни.

Делът на спешните случaи, които са преминали през инвазивните кардиологии, показва лек спад от 25.22 през 2017 г. на 23.86 през изминалата. Съотношението на най-тежките случаи – с остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент, варира в отделните клиники от 0 до над 60%. Най-високо то е било в, „Хигия“-Пазарджик (60.08), МБАЛ-Хасково (45.02), МБАЛ-Благоевград (44.44), УМБАЛ-Пловдив (44.35) и др.

През миналата година у нас са поставени и 4551 пейсмейкъра в 25 лечебни заведения. Броят на пациентите спрямо 2017 г. се е увеличил с 227, а болниците, където се поставят – с три. Къде колко и какви процедури се правят вижте ТУК.


 „Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл“ и специализирания сайт clinica.bg. Данните, с които борави, се предоставят от Националната здравноосигурителна каса. Целта на инициативата е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социалнозначими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

За повече информация:

Мария Чипилева: +359 887 753 636

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.