Измерения на институционалното доверие. Първи поглед след извънредното положение.

Що се отнася до политиката, няма съществена промяна в отношението на българите преди и след извънредното положение. Както поредица бързи сондажи на „Галъп интернешънъл“ през април и май показаха, българите оцениха високо действията на властта в справянето с коронавируса. Когато обаче става дума за общополитически въпроси, отражението на извънредната ситуация не е толкова чувствително.  

Това сочат данни на „Галъп интернешънъл“ от възобновената програма за независими изследвания „лице в лице“, известна като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Последните две изследвания от нея, преди извънредните мерки, бяха през февруари и март. След прекъсване през април, програмата беше възобновена в края на май, като „Галъп интернешънъл“ беше може би първата агенция, която успя да проведе изследване „лице в лице“ след облекчаването на мерките в страната. За максимална коректност, „Галъп интернешънъл“ публикува данни едва след проведена още една вълна.

В края на май 16% от пълнолетните българи заявяват доверие в Цвета Караянчева,  председател на Народното събрание, а 66% заявяват недоверие. 13% се колебаят, а 5% все още не са запознати с нея. Трябва да се отбележи, че доверието в председателя на Народното събрание се измерва на всеки два месеца, респ. последните данни са от края на май и няма как да отразят евентуално влияние на спрягането на името на Караянчева по повод записи. Доверие към Румен Радев в началото на юни пък декларират 50%. 31% са на противоположна позиция, 17% се колебаят, а малцина не могат да се сетят за президента. 30% заявяват доверие на Бойко Борисов, 57% – недоверие. 12% се колебаят, а само 1% не се сещат за Борисов.

През март донякъде се усети повишено доверие спрямо всички институции – заради заплахата. По-късно в хода на извънредното положение обществото проектира високи изисквания и ситуативни тематични оценки предимно към оперативната по тези въпроси власт – правителство, щаб и т.н. Сега стандартният индикатор за доверие показва, че темата с коронавируса се мисли от българите по-скоро като паралелен сюжет, а сериозно разместване на политическите пластове по-скоро засега няма. Парламентът в началото на юни има доверие от 23% и недоверие 67%, а правителството – 30% доверие срещу 60% недоверие. Институцията на президентството (чийто образ се движи синхронно с личното доверие към президента) получава 52% доверие и 33% недоверие.

Тепърва ще се измерва дали текущите скандали ще дадат отражение. Изследването завърши преди тяхната най-остра фаза.

От данните за Цвета Караянчева личи обичайната тенденция за български политик – с ръста на разпознаваемостта по-бързо в годините да расте и недоверието. Все пак доверието в председателя на НС не е малко в сравнение с много други политици у нас.

Коронакризата може би е поставила на изпитание част от доверието в президента, но като цяло то остава високо на фона на обичайното у нас отношение към политици.

Като че ли премиерът Борисов е получил шанс да излезе с малко по-укрепнало общополитическо доверие след извънредните мерки – след няколко по-тежки месеци, в които доверието към него беше останало трайно под 30%.

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват и в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с  края на зимата (когато доверието в кабинета беше застрашено заради текущите скандали). Немалка част от тях сега се ползват с доверие в диапазона около 20%. Разбира се, не всички членове на кабинета са особено познати, а ниската запознатост обикновено значи и по-ниска възможност за доверие.


Данните са част от ежемесечната, независима, изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ Политически и икономически индекс. Последната вълна на изследване е проведена между 4 и 12 юни сред 809 души. Представително е за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.