Моментна снима на електоралните нагласи

 

Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при „Има такъв народ“ – заради тенденциите в последните месеци и седмици.

Това е краткият извод от моментна снимка на електоралните нагласи, преди финалните дни на кампанията и деня за размисъл. Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати, ако изборите бяха днес, показват следната моментна снимка преди последните дни на кампанията. За „Има такъв народ“ се очакват 21,3% от гласовете, за ГЕРБ-СДС – 20,3%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии. Вижда се обаче, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се „крие“ по причини на непрестижност.

БСП и коалиция засега остават трети с 15,9%. „Демократична България“ и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. При ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция. ДБ пък укрепва в последните седмици.

Формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ е с 6,1%. На летвата за влизане са се качили Българските патриоти с 4%. Изгледите им зависят изцяло от величината на бариерата и от степента на мобилизация.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, „Възраждане“ има 3,1%, а „Българско лято“ 2,5%. И двете формации имат амбиции към бариерата. Коалицията около Жан Виденов засега е с 1% заявена електорална подкрепа, но при такъв тип нови формации декларативните нагласи невинаги са най-добрият индикатор.

При такива резултати, трите протестни партии все още нямат мнозинство. Разбира се, остават дни, в които това би могло да се промени.

 

Декларативната активност е близо 50%. Винаги, разбира се, трябва да се има предвид, че избирателните списъци не отразяват точно броя избиратели, трайно пребиваващи в страната. На базата на изследването могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон, близък до активността в изборите на 4 април. Прогнозите за активност обаче като цяло са изключително трудни.

Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат „Не подкрепям никого“. Очаква се също, заради машинния вот, да бъдат минимизирани недействителните бюлетини.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 30 юни и 7 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.