Демографски профили на вота – 14 ноември

„Галъп интернешънъл болкан” си сътрудничи с НОВА, БНТ, БНР и „България он еър“ в деня на парламентарните избори. Публикуваме електорални профили в два типа таблици.

Таблица 1 – Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали дават 100%

Таблица 2 – Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.

Таблица 3 – Структура на групи гласоподаватели според вота за президент – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Таблица 4 – Структура на електоратите на основните участници в изборите за президент – сборовете по вертикали дават 100%

Всеки може да направи собствен прочит на данните. Даваме бърза информация за профила на две от най-интересните партии. За повече – можете да проследите видеоматериалите от партньорските медии.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респ. живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ. По-голямата група от това е само частта, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл всъщност от БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15% от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП.

Какъв е профилът на „Възраждане“? Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при „Възраждане“ е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи и то БСП и т.н.

Кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

 

Таблица 1

 

 

Таблица 2

Таблица 3

Таблица 4

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.