120 години от рождението на Джордж Галъп

В тези седмици отдаваме почит на Джордж Галъп. Навършиха се 120 години от рождението на този пионер в демоскопските изследвания.

Джордж Хорас Галъп е роден през ноември 1901 г. в Джеферсън, Айова и е десето поколение американец. Той получава бакалавърска степен в Айова през 1923 г., магистър е отново там – през 1925 г. Защитава и докторат през 1928 г.

Галъп започва да изследва аудиторията на вестници в началото на 20-те години, докато все още учи в Университета в Айова. Професионалният му живот, белязан от забележителна многостранност и продуктивност, е предопределен да обхване шест десетилетия. „Последният път – припомня си историкът и журналист Бари Съсман – когато говорих с Галъп, беше по телефона, повече от година преди да почине. В непринуден разговор попитах какво прави в офиса си в такъв хубав ден. Той беше, все пак, над 80-годишен по това време. „Правим планове за изследване през 2000 година“, отговаря Галъп.

Той обаче не доживява да види изпълнението на тези планове…

Годината е 1935, д-р Галъп е нает да направи изследване за нюйоркската рекламна агенция Young & Rubicam, когато основава Gallup Poll, чиято централа се намира в Принстън, а оперативният офис – в Ню Йорк.

Изследователската организация е официално (и по-скоро доста грандиозно) кръстена Американски институт за обществено мнение. Провъзгласената ѝ мисия е да измерва обществените нагласи по социални, политически и икономически теми и съвсем скоро вече успява да изпраща седмични доклади от социологическите си изследвания на 40 всекидневника.

Идва и популярният успех на изследването, предвидило резултата от изборите през 1936 г. (макар че подценява вота за Рузвелт). Всъщност, този успех е допълнително подчертан от едно изследване на The Literary Digest (влиятелно за онзи момент издание), което погрешно предвижда, че г-н Линдън печели.

В началото на 1937 г. изследователски организации, свързани с Галъп са основани във Великобритания и в десетки други държави. А в Принстън – който след преместването на д-р Галъп там се превръща в столицата на социологическата индустрия – започват коментари, че на някои европейски езици „да направиш проучване“ е равнозначно на „да проведеш Галъп“.

След като преподава журналистика в Айова, Дрейк и Северозападните университети, д-р Джордж Галъп става директор на изследванията в Young & Rubicam през 1932 г. Той продължава да работи за тази фирма до 1947 г., тествайки ефикасността на рекламите, нагласите към продуктите и влиянието на радиопредавания.

Веднага след войната, д-р Галъп организира среща на 13 изследователски института от цял свят в Локсууд Хол в Съсекс, Обединеното кралство (от 10 до 18 май 1947 г.), където е създадена Международната асоциация на институтите, измерващи общественото мнение, известна като световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ (регистрирана в Цюрих). Това е не само най-старата, но най-утвърдената професионална организация за изследване на общественото мнение в света.

Организацията Gallup Organization Inc. (регистрирана в САЩ) е формирана чак през 1958 г. Първоначалната ѝ мисия е да извършва маркетингови проучвания, но по-късно дейността ѝ е разширена.

Под влиянието на лорд Джеймс Брайс, Галъп е очарован от швейцарския модел на демокрация; той дори се влюбва в тази страна. Галъп купува къща в малко селце в близост до езерото Тун, недалеч от Берн, и след като се пенсионира от работа на пълен работен ден, живее там дълги години. На 26 юли 1984 г. Джордж Галъп умира от сърдечен удар в своя дом в Швейцария; той е погребан в гробището в Принстън. На надгробната плоча, която той споделя със съпругата си, е издълбано древното мото на семейство Галъп: „Бъди смел. Бъди мъдър.“

Да се направи пълна и достойна оценка на творческото наследство на Джордж Галъп е нелека задача.

  •  За да бъде разбран обхватът и разнообразието на неговата работа, трябва да се оценят преди всичко множеството области, върху които са разпростират усилията на Галъп. Самият той вижда изследването на общественото мнение и популяризирането на нови нагласи към анкетите като цяло като основна задача в живота си. Но в същото време Галъп е журналист и психолог, изследовател на медийната и кино публика, пионер в рекламните изследвания, статистик, автор на безброй научни статии, университетски професор, писател на книги и бизнесмен.
  • Развитието на методологията и практиката за изследване на общественото мнение и формирането на поколения социолози по света, както и на мрежата от техните професионални асоциации, вероятно ще продължат да се помнят и в бъдеще като основен и траен принос на Галъп към науката и културата.
  • Съответствието със строгите научни стандарти е основният определящ фактор за неговия подход към проучванията на общественото мнение. Галъп пише: „Ако нашата работа не е научна, тогава никой в ​​областта на социалните науки и почти никой от тези в естествените науки няма право да използва думата.“ До голяма степен на неговите усилия се дължи, че от 50-те години на миналия век насам научната обоснованост и етичните стандарти се превръщат в универсална норма в извадковите проучвания.
  • От първостепенно значение за Галъп през целия му живот и работа е верността към това, което той нарича политика на отворени врати: „От деня на откриването си Американският институт за обществено мнение поддържа политика за предоставяне на пълна информация за всички свои процедури и операции… За разлика от някои други професии, професията на социологията няма търговски тайни. Ние сме приели, че обществеността има пълното право да знае как функционираме“.
  • Мотивацията на Галъп като гражданин и изследовател се подхранва от стремежа към свобода и демокрация – ценностите, които вдъхновяват първите заселници да напуснат Англия и да тръгнат към Новия свят. Той вярва в пряката демокрация и я смята за ефективна форма на обществено участие в държавните дела.
  • Галъп също така добре осъзнава, че демократичните процедури и институции са безполезни без образовани граждани – осъзнаващи правата си, готови и способни да ги защитават. Спомняйки си ученическите и университетските си години, 82-годишният Галъп коментира: „Справянето с проблемите на образованието беше най-интересната работа, която съм вършил. Демокрациите са ефективни само когато хората са добре информирани; почти всяка страна в Южна Америка е приела Конституцията на САЩ дума по дума, но много от тях се провалиха, защото хората им не са информирани.“

Наследството, завещано от Галъп, му осигури незаличимо място в историята на науката, културата и политиката. Ще минат десетилетия и векове, но научното изследване на общественото мнение и на динамиката на човешките нагласи ще продължи да намира важни отправни точки в работата и трудовете на Джордж Галъп.

В годината, в която се навършват 120 години от рождението на д-р Джордж Галъп, „Галъп интернешънъл болкан“ има и два други повода да почете неговата памет.

През тази година отбелязваме своя трийсетгодишен юбилей. По този повод агенцията публикува  специално юбилейно издание със спомени на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев за българските политици и общественото мнение, както и забавен обзор на Първан Симеонов.

В края на тази година, агенцията получи и още едно признание от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ – Кънчо Стойчев беше единодушно преизбран за неин президент на годишната конференция в Дубай.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.