Първан Симеонов модератор в цикъл конференции за бъдещето на Европа

Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“  Първан Симеонов беше основен участник в конференция „Български гласове за Европа“, организирана от БТА в Бургас и подкрепена от Европейския парламент.

Дискусията бе открита с обръщения на евродепутатите Ева Майдел, Илхан Кючук и Ангел Джамбазки и бе водена от директора на БТА Кирил Вълчев. Основен акцент бяха и изказванията на кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Мария Нейкова, заместник областния управител Асен Бонджев, ректора на Бургаския свободен университет проф. Галя Христозова, Яна Кършийска, директор на Регионалната библиотека „П. К. Яворов“, Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“, публициста доц. Георги Лозанов, кореспондентите на БТА в страната и др.

Дискусията е първа от серия събития в рамките на Конференцията за Бъдещето на Европа и има амбицията да даде глас на българските граждани относно бъдещото развитие и промени в ЕС.

Преди събитието пък бе открит и пресклуб на БТА в Бургас. Форумът съвпадна и с празника на Бургас – Никулден, 6 декември.

Първан Симеонов подчерта значението на разговора за самоличността на Европа – дали Европейският съюз ще бъде по-субектен и единен. Според политолога, българското общество е проевропейско поне по три причини: Европа е източник на качествен живот, за българите ЕС е и ултимативна санкция срещу националния елит, а Европа е и отдавнашен цивилизационен избор.

Първан Симеонов говори още за предизвикателствата пред нашето общество във връзка със т.нар. „зелен преход“ и необходимостта от реален обществен дебат по проблемите, свързани с него.

Симеонов подчерта още значението на инициативи, които дават думата на гражданите, като припомни, че едно от честите обвинения спрямо ЕС е, че липсва демократичната санкция на гражданите му.

Дискусията „Българските гласове за Европа“ е първото от серия събития по инициативата на Европейския парламент „Конференция за Бъдещето на Европа“, целяща да събере визиите на европейските граждани за това каква трябва да бъде Европа през 2050 г. До края на юни дискусии ще бъдат проведени в повечето големи градове в страната, а гражданите ще имат възможност да споделят своите мнения и визии.

Първан Симеонов става основен участник и в предстоящите в страната дискусии от цикъла.

В  нова дискусия от цикъла в Стара Загора под надслов „Български гласове за Европа: за по-добро образование“ Първан Симеонов подчерта необходимостта от повече дисциплина в училищата и необходимостта знанието да бъде поставено в центъра на образователната ни система. Според него на страната ни е нужно форсирано образование за части от населението, а на Европа са нужни визионери, които са ценностно ориентирани, и които могат да отговорят на въпроса накъде вървим.

Симеонов отбеляза и проблема с множеството висши училища в страна ни. Според него има ВУЗ-ове, които съществуват заради самото си съществуване и произвеждат абсолютно кухо образование, отбеляза политологът.

Дискусията в Стара Загора е третото поред събитие, което БТА осъществява в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.В разискванията се включиха още проф. Петър Стоянович, историк и преподавател, директорът на казанлъшката галерия д-р Пламен Петров, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Тодор Иванов, директор на Фондация „Яворов“, евродепутатът Андрей Новаков, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, зам.-кметът Милена Желева, председателят на регионалния офис на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов, Иванка Петкова от Регионалния инспекторат по образование, председателят на Управителния съвет на Фондация за модерно образование Петя Евтимова и др.

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.