18% е смъртността от КОВИД в болниците

През миналата година показателят варира в широки граници – от 0 до 35 процента, в отделните лечебни заведения

18.3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с КОВИД-19 в болниците в страната през изминалата година. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, изготвен на базата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

В 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани пациенти с КОВИД-19. 18.3% от тях или общо 28 379 души са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с КОВИД-19 или 10.31% от всички хоспитализирани с тази диагноза.

Въпреки че средната смъртност

е била 18.3%, показателят варира в широки граници – от 0 до 35 процента, в отделните лечебни заведения. В случая това се дължи най-вече на различния вид лечебни заведения и на техния предмет на дейност – в единия случай става дума за активно лечение на пациенти с КОВИД, а в другия за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието нa инфекция с вируса Sars-Cov-2.

Разлики в смъртността обаче

се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на КОВИД-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури. Така например сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с КОВИД-19 – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА и най-висок в Пирогов. В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров“ в София, а е най-висок в ИСУЛ отново в столицата. Всичко това повдига отново въпроса за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа.

Спрямо изминалата година

смъртността в болниците при КОВИД-19 се е повишила, показват още данните. През 2020 г. тя беше 11 на сто, докато през 2021 г. е достигнала до 18%. Причините за това отново са много. Основната сред тях е, че пандемията в България се разрази основно през изминалата година. Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната беше регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на повече вълни. Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти – през 2020 г. те са били  62 299, срещи 155 422 през миналата.

Известни промени се наблюдават

и при болниците, които са поели основната тежест на КОВИД-19. Първите десет лечебни заведения през 2021 г. (виж таблицата), които са лекували пациенти с КОВИД-19 са държавна собственост. През предходната година сред тях фигурираше и едно частно – Токуда, през миналата година  обаче в болницата е имало по-малко пациенти с КОВИД. Промяната е следствие на политиката и на служебния кабинет, който допълнително изкара на предна линия в борбата с пандемията най-големите държавни болници в страната.

В сравнение с други държави

Смъртността от КОВИД-19 в болниците у нас е съпоставима с тази в други страни. Така например изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет“, показва, че от 86 356 хоспитализирани пациенти с КОВИД-19 във Великобритания в периода март-юли 2020 г. 22 944 или 26.6% са починали.

Друго изследване за смъртността сред хоспитализираните пациенти в САЩ показва, че сред 503 409 пациенти от 209 отделения, които са били лекувани между 1 март и 21 ноември 2020 г., смъртността е варирала през различните месеци от 9.3 до 19.7 процента.

Топ 10 на болниците с пациенти с КОВИД-19

N2020 г.2021 г.
1.УМБАЛ „Св. Марина“, ВарнаУМБАЛ „Св. Марина“, Варна
2.Пирогов, СофияПирогов, София
3.УМБАЛ „Св. Анна“, СофияУМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив
4.МБАЛ-ШуменУМБАЛ „Света Анна“, София
5.УМБАЛ „Св. Георги“, ПловдивМБАЛ-Шумен
6.УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“, Ст. ЗагораУМБАЛ-Бургас
7.УМБАЛ „Канев“, РусеУМБАЛ „Канев“, Русе
8.Токуда, СофияУМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“, Ст. Загора
9.МБАЛ-БлагоевградУМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен
10.МБАЛ „Ив. Селимински“, СливенВМА-София
Източник: МЗ

 


„Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bgНейната цел е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социалнозначими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност.

За повече информация:

 

Мария Чипилева: +359 887 753 636

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.