Кънчо Стойчев пред „Ел Мундо“: Днес европейците са най-малко удовлетворените хора на планетата

Докато тече международната юбилейна конференция на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, президентът ѝ Кънчо Стойчев даде интервю за авторитетния „Ел Мундо“. Оригинала може да намерите ТУК. В сайта на „Галъп интернешънъл болкан“ публикуваме превод на български, направен и публикуван от „Гласове“:  

„Галъп Интернешънъл“ празнува 75-годишната си история на анализиране на света по демоскопски начин. Тези дни тя организира годишна конференция в Мадрид заедно със Sigma2. Кънчо Стойчев, президент на „Галъп интернешънъл“, се възползва от престоя си в Мадрид през тези дни, за да разговаря с EL MUNDO за несигурността на планетата и за това, че след 75 години демоскопски проучвания в световен мащаб Европа за първи път се чувства неудовлетворена.

– Галъп Интернешънъл се опитва чрез глобални проучвания да разбере какво мислят гражданите от 1938 г. насам – как се е променил светът?

– Всъщност започнахме през 1947 г., точно преди 75 години, но Джордж Галъп провежда първите си международни проучвания в средата на 30-те години на миналия век. Да даваме глас на хората по света е наша мисия. В началото, непосредствено след най-ужасната война, Втората световна война, очевидно проблемът за мира е бил централен, особено в Европа, и така се ражда ЕС – като проект за мир. Да се изброят всички промени в света през последните 75 години би било не само дълго, но и досадно. Затова отговарям на въпроса за промените в обратна посока: какво не трябва да се променя, какво трябва да остане същото. Всекидневните ни усилия за осигуряване на мир трябва да бъдат наша основна грижа, както и преди 75 години, и не трябва да забравяме уроците на историята, особено на европейската.

– Живеем в трудни времена по целия свят, какви са тревогите на хората?

– Две са основните тревоги в наши дни навсякъде: икономиката и личното благосъстояние, и второ, тревогите за здравето. Това се случва на ежедневно ниво. Но в по-широк план имаме проблема с миграцията и имиграцията, климата и последиците от глобализацията, която, между другото, се разпада и преминава към нова регионализация пред очите ни. А в страните от ЕС наскоро забелязахме един парадокс: европейците сега са най-малко доволните хора в света, въпреки че все още са най-богатата част от планетата. Може би защото ЕС вече не се възприема като един от четирите големи играчи на световната сцена, а както гласи старата шега: в политиката, ако не си на масата, си в менюто.

– Фалшивите новини вече са проблем за медиите, проблем ли са и за вашата работа?

– Определено да. Проучваме нагласите и убежденията на хората, а информацията е ключов фактор в това отношение. В наши дни фалшивите новини печелят избори и има много примери, които всички добре познаваме. И тъй като скоростта на информацията вече е почти равна на скоростта на светлината, ние, анкетьорите, сме изправени пред голям проблем при отразяването на мненията на хората. По същество всяка информация е неизбежно пристрастна и донякъде „фалшива“. За това няма централно решение: единственото решение е на индивидуално ниво.

– Тези дни провеждате годишната си конференция тук, в Мадрид, какво мислите за Испания? Добро място ли е за провеждане на проучвания?

– Всъщност празнуваме своя диамантен юбилей: 75 години. Избрахме Мадрид по две основни причини, освен че е страхотен град. Мадрид е исторически кръстопът на цивилизациите, а Испания е един от световните културни центрове. И второ, имаме изключителен член тук: Sigma 2. Това е компанията с най-добрите практики, които познаваме в сектора, и с много интересна международна дейност, която се разраства всяка година. За нас е чест, че министърът на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството, г-н Хосе Мануел Албарес, дойде на откриващата сесия и ни говори за глобалните проблеми, които разглеждаме от гледна точка на нашите изследвания.

– Преди интернет хората формираха мнението си чрез традиционните медии, как се промени това със социалните мрежи?

– Вече споменах скоростта на информацията. Втората решителна промяна е преминаването от пасивна към активна роля. Интернет превръща всеки човек в медия, така че сега имаме милиарди индивидуални медии, които съобщават и споделят новини и различни гледни точки. Това носи много предимства, но и много нови рискове и разбирането им е предизвикателство за Gallup International и нейните членове.

– Провеждате сесия, наречена „Как да превърнем кризисната ситуация във възможност за проучване на общественото мнение“. Как може да бъде направено това?

– Има само един начин: да се осигури по-добро обслужване на нуждите на гражданите. Трудността се състои в това, че в условията на криза истинските нужди не винаги са тези, които са на първа страница. Всяка криза е смущение, но от такова естество, че е необходим нов път напред. Ето защо тя носи възможности, стига да откриете този нов път.

– Проучванията могат ли да бъдат източник на информация за прогнозиране на бъдещи проблеми?

– Има една известна поговорка: ако искаш да разсмееш Бога, разкажи му плановете си за бъдещето. Очарованието на бъдещето е в това, че то е непредсказуемо. Представете си свят, в който всичко е предвидено. Не искам да живея в него. На въпроса Ви: социологическите проучвания не предсказват бъдещето. Проучванията помагат на хората да разберат какво мислят другите и въз основа на това да коригират собственото си мнение. Социологическите проучвания са подходящо социално взаимодействие, а д-р Джордж Галъп винаги е настоявал, че даването на глас на хората е същността на демокрацията.

– И последен въпрос, въз основа на вашите проучвания, какво мислите, че ще се случи с Русия?

– Най-важният въпрос е какво ще се случи с всички нас заради Русия. Конфликтът е от такъв мащаб, че засяга целия свят. И е много европейска илюзия да вярваме, че ние сме целият свят. В действителност сме свидетели на глобален преход от един вид международно регулиране и баланс към друг, напълно различен и до голяма степен непознат. Бъдещето не зависи от нас, макар винаги да вярваме в обратното. Но пътищата към бъдещето можем да изберем ние. И със сигурност в този конкретен случай трябва да изберем мирните пътища. Но и двете страни, които твърдят, че вървят към победа, имат явно фалшива представа. А тя е пряк път към небето. Всичко може да бъде поправено после, с изключение на едно нещо: мъртъв човек. Затова първо трябва да спрем убийствата, независимо от всичко останало. А ЕС трябва да играе решаващата роля: нашият континент е в пламъци. Фактът, че руският политически елит е до голяма степен виновен, не е достатъчна причина за ескалиране на конфликта. Този елит в крайна сметка ще изчезне, а ние не бива да играем игра, която ще доведе първо до нашето изчезване.

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.