Кънчо Стойчев с интервю за „Дойче веле“ по повод на международно изследване за миграцията

Пространно интервю за централната редакция на „Дойче веле“ даде президентът на глобалната Асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев. В публикуваното преди дни интервю той разказва за най-любопитните части от наскоро излязлото изследване за миграцията в 57 страни по света. Изследването е само част от изследователската програма, посветена на 75-ата годишнина на асоциацията.

Пълен текст на интервюто:

Оригинално заглавие: Международно проучване показва, че един от трима би емигрирал

Превод на български: „Галъп интернешънъл болкан“

Социолозите от „Галъп интернешънъл“ разкриха, че 36% от хората по света биха предпочели да живеят в друга държава. „Дойче веле“ разговаря с президента на „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев за изводите.

Бетина Маркс

Публикувано на: 02/04/2023

Под редакцията на: Рюдигер Росиг и Енгъл Фланаган

ДВ: Г-н Стойчев, в скорошно изследване, световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ попита хората в 57 държави дали биха предпочели да живеят в друга страна, или да останат където са. Над една трета казват, че биха предпочели да емигрират. Как тези резултати се сравняват с данните от предишни изследвания по този въпрос?

Кънчо Стойчев: Преди всичко, нашият въпрос цели да измери по-скоро генералните нагласи към склонността да се промени държавата на живот – при условие, че няма пречка с правната документация. С други думи, този въпрос цели всъщност да установи най-общото удовлетворение/неудовлетворение от живота в дадена държава, а не толкова да идентифицира непосредственото решение за напускане на страната. Стандартната статистика осигурява актуалните данни за емигрантите за всяка страна, така че изследване в този аспект не е необходимо.

Хората мигрират по много различни причини. В действителност, миграцията е, до известна степен, нещо нормално и в много случаи позитивно. Нашето проучване разкри, че средно за света около една трета от пълнолетното население е склонно да емигрира. При текущите глобални обстоятелства това вероятно е нормата. Но отново искам да подчертая, че нашият индикатор е много обобщаващ. Въпреки това, той дава добра ориентация за субективните лични възприятия за връзката между мястото, където човек живее и качеството на живот, което той или тя очаква или желае.

В сравнение с предишни изследвания регистрираме слаб ръст в емиграционния потенциал. Може би това съвсем не е изненада. Младите поколения – включително тези в Европа – са все по-мобилни. Бедното градско население в много части и от света – особено в така наречения развиващ се свят – е нетърпеливо да намери по-добро място. Успелите хора от малките държави често пък не виждат достатъчно потенциал за развитие на уменията си в условията на свит пазар.

Естествено, във времена на война и глобална икономическа криза, несигурността се увеличава и миграцията често става по-привлекателна опция. Не виждам изненада тук, всъщност. Колкото по-млади и по-бедни са хората, толкова по-голяма е вероятността да мигрират.

Данните Ви показват, че респондентите от държави с по-ниски доходи са по-склонни да емигрират. В същото време, анализът показва, че докато собственият доход, възраст и работен статус не оказват особено значение на мотивацията или склонността за миграция, то общите нива на доходи в държавата действително играят значителна роля. Какви са изводите от това?

Не е изненада, че на национално ниво, хората от държави с ниски доходи искат да мигрират на място, където стандартът на живот е по-висок. Хората винаги сравняват. Естествено е хората да искат по-добър живот, но не непременно защото този, който имат, е лош.

На личностно ниво обаче, от значение са условията, в които човек живее. Така че да мигрираш в държава, която предлага по-добри възможности, по-добри условия, повече опции за признание и дори по-добри шансове за печелене на повече пари, е съвсем разбираемо и нормално.

В днешни дни миграцията е въпрос на видимост, съпоставимост и избор – заедно с традиционните стимули като жизнен стандарт. Миграцията днес е много повече въпрос на мобилност, отколкото на необходимост – неизбежно влияние на глобализацията.

Изненадващо, изследването показва, че повече хора искат да мигрират от страни от Европейския съюз, отколкото от страни извън Съюза. Защо е така?

За да си отговорим на този въпрос, трябва да отчетем кои държави от ЕС и извън ЕС са изследвани. Миграцията в Съюза е постоянна: много хора от ЕС казват, че биха мигрирали, просто защото могат. В този случай обаче става дума за миграцията най-вече от една държава членка към друга. Мобилността в Европейския съюз е динамична. И е сред основните права и свободи да бъдеш гражданин на Съюза.

В европейските държави, които не членуват в ЕС, участвали в проучването ни – Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Косово, Северна Македония и Руската федерация и Сърбия – условията за мобилност и геополитическата ориентация са различни. Въпросът е възможно ли е да се мигрира, и ако да, къде?

Няма данни за Украйна в това проучване. Заради войната ли изключихте Украйна?

За съжаление, войната много затруднява провеждането на изследвания в Украйна. А и релевантността на получените данни би била придружена с голяма въпросителна, тъй като около една трета от населението на страната вече я е напуснало. Много по-информативно би било да се види колко хора биха останали в Украйна и колко биха се върнали. Но това би означавало да се концентрираме само върху Украйна; целта на изследването беше да се направи глобално сравнение.

Молдова не е само една от най-бедните държави в югоизточна Европа, но е и сред държавите, които в най-голяма степен са заплашени от руската агресия срещу Украйна. Въпреки това данните ви сочат, че само 23% от населението там иска да замине – много по-малък дял от регистрирания в Босна и Херцеговина (48%) и Северна Македония (42%). Защо е така?

Който е искал да емигрира вече го е направил. Освен това войната мотивира някои хора да останат и да защитят страната си. Възможно е също така да има хора, които – по някаква причина – очакват нещо положително. И в края на краищата не е много приемливо да заявите в интервю, че сте готови да обърнете гръб на родината си в трудни времена.

Босна и Херцеговина и Северна Македония са напълно различен случай: присъединяването на двете страни към ЕС е много далече и хората не искат да чакат повече. Ако чувствате, че мястото, където живеете, се влошава от дълго време, ключовият въпрос става не защо да напуснете, а защо да останете. В случая на тези две страни броят на тези, които биха емигрирали е с около 50% по-висок от средния за ЕС.

От началото на войната в Украйна в много европейски страни се наблюдава значителен приток на мигранти от Русия. Това са хора, които искат да избягат от мобилизацията, които се противопоставят на войната или копнеят за по-демократично, отворено общество. Въпреки това вашето проучване показва, че само 15% искат да емигрират. Защо е така? 

Това не е изненада. Много проучвания показват високи нива на патриотизъм в Русия и значителна подкрепа за това, което ние в ЕС силно отхвърляме. В исторически план Русия често е демонстрирала високи нива на вътрешна интеграция в трудни времена. Нека не забравяме, че доминиращият наратив там е напълно различен от този на Запад и че милиони руснаци, които не одобряват настоящите събития, вече са напуснали.

Още по-озадачаващи са много ниските регистрирани данни за желание за миграция в страни като Виетнам или Индия… 

И двете страни отбелязаха значителен икономически ръст през последното десетилетие. Желанието да напуснете успешен екип никога не е много високо. И да не забравяме културните и религиозните аспекти, силата на националната идентичност, традициите и т.н. На Запад ние все още сме изключително европоцентрични; все още вярваме, че сме центърът на света. Историческата истина е, че нашето господство беше сравнително кратко в сравнение със страни като Индия и Китай, но също и с Персия, Вавилон, Византия…

Кога?

Отминало събитие: 4 февруари 2023, 09:00

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.