75-а международна конференция на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“

Авангардни изследователски индустрии от целия свят си дадоха среща на 75-ата годишна конференция на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в Тбилиси. Събитието събра американски и китайски тинк танкове, компании за изследване на общественото мнение от различните континенти, както и академични изследователи. България беше представена в най-любопитните панели на конференцията.

Форумът бе открит с приветствие от страна на популярния кмет на грузинската столица Кака Каладзе. Президентът на асоциацията, българският социолог Кънчо Стойчев, представи новата книга – която за поредна година е дело главно на българския екип. Пленарната част на конференцията бе водена от Микаел Ницше от Австрийския институт „Галъп“. Провеждането на конференция в Тбилиси е отдавнашна мечта на местната компания „Горби“ и нейния доайен Мераб Пачуля. Следващата годишна конференция ще е в Малайзия.

Една от най-интересните презентации бе за проследяването на зловредните влияния в информационната война в социалните медии. Представянето дойде от Джони Хийлд, главен изпълнителен директор на основната британска изследователска компания, заедно с Крис Андерсън от американския държавен департамент и изследователя Рич Дейвис, който разказа за работата си с оксфордски изследователски продукти.

Не по-малък интерес събуди и включването на Нелсън Уонг от китайския тинк танк ACN Worldwide, базиран в Шанхай. Макар и единствено с дистанционна, предварително подготвена презентация, в конференцията участваха и руски изследователи на общественото мнение. Стратегически изследователски мрежи от САЩ отново бяха представени от Дейвид Джодис, вицепрезидент на на Световната асоциация за изследване на общественото мнение (WAPOR). Той показа и последните данни на компанията си за политическия процес в САЩ.

В един от гвоздеите на конференцията се превърна представяне на данни от социологически изследвания от Саудитска Арабия. Екип от страната, с женско участие, беше част от първия панел на конференцията. Традиционно силно участие във форума имаха и близкоизточните изследователи начело с Мункит Дахер.

Първан Симеонов пък представи в началото на конференцията за пръв път данни от изследване за имиджа на глобалните сили. Ден по-късно Симеонов показа пред глобалния форум и развитието на българската ситуация – която предизвиква специален изследователски интерес заради поредицата от пет парламентарни избора в рамките на две години.

Във форума участва и Андрей Райчев, а представител на югоизточна Европа бе Марчела Абрашева – която е и част от екипа на глобалната изследователска мрежа ESOMAR. Абрашева направи фундаментално представяне за тенденциите в пазарните изследвания. Директорът на „Галъп“ в Пакистан Билал Гилани пък демонстрира изградената уникална база данни на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ – с десетилетни трендове и от многонационални изследвания и демографски разбивки.

Кога?

Отминало събитие: 7 май 2023, 12:00

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.