Преувеличена ли е заплахата от COVID-19? Светът е разделен по този въпрос

Данни от традиционното проучване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в обобщение на годината, проведено между октомври и декември 2023 г., обхващащо 44 държави по света

Данните от проучване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ показват, че 45% анкетирани по света са съгласни или напълно съгласни с твърдението „Смятам, че заплахата от коронавируса беше преувеличена“, в сравнение с 33%, които не са съгласни или категорично не са съгласни, и още 18%, които не клонят в нито една от двете посоки.

При допълнително проучване на глобалните данни се установяват значителни разлики между регионите по света, както и между различни страни в самите региони.

Въпреки че са сред страните с най-високи дялове на смъртни случаи[1], държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че заплахата е преувеличена – Босна и Херцеговина (75% такъв тип отговори), Косово (71%), Азербайджан (68%), Румъния (66%) и Грузия (65%) са сред най-убедените.

Предходни изследвания показват, че страните в Европа са претърпели след пандемията значителен спад във възприятията за ваксините като важни[2].

Предишни изследвания сочат също отрицателни възприятия за националните правителства в тази част на света – с мнозинства, които са приели работата на правителството по време на пандемията като по-скоро разделяща, а не обединяваща[3]. И доколкото именно правителствата ръководеха отговора на пандемията от COVID-19, нарушеното доверие към тях явно повлиява и на обществените възприятия относно сериозността на самата заплахата от COVID-19.

Близкият изток (47%) също показва високи нива на съгласие, че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Разпокъсани от войни, общества – Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има значителна заплаха за живота – се оказват и сред страните, най-склонни да се съгласяват, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Съществуват значителни разлики между страните, изследвани в Африка, като съгласието достига до 59% в Кения, а е, например, само 32% в Нигерия. Предишни изследвания подчертават наблюдението, че страните в Африка са се оказали сериозна мишена на дезинформационни кампании относно пандемията от COVID-19. През 2022 г. трима от десетима (28%) души в седем изследвани африкански страни (включително Кения и Нигерия) вярват в слуховете, че пандемията е планирано от външни сили събитие[4] и това вероятно повлиява и на склонността заплахата от вируса да се приеме като преувеличена.

Същите изследвания преди време показаха, че в такива страни по време на пандемията има заплахи, които са смятани за по-остри от COVID-19 – като маларията и липсата на достъп до храна и чиста вода. Подобно на Близкия изток, където съществуват други значителни заплахи, страните в Африка изглежда са по-склонни да се съгласят, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Испания (61% негативни към подобно схващане мнения), Мексико (57%), Обединеното кралство (49%), Германия (48%), САЩ (47%), Канада (47%) и Португалия (46%) са най-видими примери. Всички тези страни с голямо население имаха много жертви и сериозен брой потвърдени случаи[5]. При толкова много хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко вероятно да се вярва, че заплахата е преувеличена.

Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“:

„Първото глобално затваряне в човешката история, приложено по време на разпространението на вируса COVID през 2019 г., продължава да разделя общественото мнение. Четири години по-късно общият брой на потвърдените случаи е седемстотин милиона или по-малко от 10% от световното население, а общият брой на смъртните случаи, свързани с това заболяване, е седем милиона или един процент от всички регистрирани заразени. Официалната световна статистика за смъртността на хиляда не показва пикови нива през 2020 г. и 2021 г. /съответно 7,612 и 7,645/ спрямо времето десет години по-рано (2011 г. – 7,818 и 2023 г. – 7,711). Въпреки това мнозинството в по-голямата част от развития свят все още вярва, че опасностите от COVID-19 не са преувеличени, докато в останалия свят мнозинството вярва в обратното. Защо? Най-вероятно отговорът е свързан със силата на медиите и пропагандата в Западния свят.

Къде сме ние?

И у нас оценката на годините на пандемията са по-скоро критични – 44% от българите смятат заплахата за преувеличена, 28% не са съгласни, а една четвърт от анкетираните от нас остават между двете мнения. Малцина не могат да преценят.

Тези данни не са изненадващи – в самото начало на пандемията 72% от запитаните у нас бяха склонни да възприемат заплахата със съмнение. Този дял постепенно намаляваше, докато достигна до около 40 на сто през 2022 г.

Обществото ни сега заема по-скоро умерени позиции – средни за Съюза, синхронни най-вече с източните държави в него, но и далеч от по-крайните отрицания, регистрирани в някои наши съседки като Румъния (66% там смятат, че заплахата е преувеличена) или Северна Македония (55%).

За повече информация:

Кънчо Стойчев (София), +359 88 8611025

Джони Хийлд (Лондон), +44 7973 600308

Д-р Мункит Дагер (Багдат) +962 7 9967 2229

Стивън Канг (Сеул), +82-2-3702-2550

Антонио Асенцио Гийен (Мадрид) +34 608191334

Торбьорн Сьострьом (Стокхолм) +46 8 128 196 71

За повече детайли посетете: www.gallup-international.com

Методология:

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. насам, всяка година. Тази година то бе проведено в 44 държави по света.

Размер на извадката и метод на регистрация:

Общо 43 922 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

За Галъп интернешънъл:

Световната асоциация “Галъп интернешънъл“ (GIA) е водеща асоциация в пазарните изследвания и проучванията на общественото мнение.

Повече от 75 години членовете на световната асоциация “Галъп интернешънъл“ са доказали своите експертни умения за провеждане на международни изследвания при осигурено най-високо качество. Нашите повече от 100 членове и партньори  са водещи национални институти с дълбоко познаване на местните изследователски методи и техники, статистически източници, бит и културни различия на всяка страна, и са внимателно подбрани от Борда на асоциацията. За всяка държава има само една агенция членка. Членовете работят съвместно всекидневно, за да споделят знания, нови изследователски техники и инструменти за осигуряването на най-подходящите решения за международни изследователски проекти, както и за обслужването на своите клиенти по най-добрия възможен начин.

[1] Смъртни случаи от коронавирус (COVID-19) по света на един милион население към 13 юли 2022 г., по държави: https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

[2] Vaccine Confidence Project ‘State of Vaccine Confidence in the EU, 2022”: https://www.vaccineconfidence.org/our-work/reports/state-of-vaccine-confidence-in-eu-2022/

[3] Global Listening Project findings on COVID-19 experience and trusted voices during times of crisis (2023): https://global-listening.org/societal-preparedness-insights/

[4] Vaccine Confidence Project, Africa CDC Working Group: Wave 2 reports (2022): https://www.vaccineconfidence.org/our-work/reports/africa-cdc-working-group-wave-2-reports/

[5] Coronavirus (COVID-19) deaths worldwide per one million population as of July 13, 2022, by country: https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: http://www.gallup-international.com/.