Галъп интернешънъл – 30 години NON-STOP

Благодарност към всички, работили с нас в тези три десетилетия – със сътрудниците ни през годините ние сме много над хиляда души.

А ако добавим и семействата – леле, не ни се мисли…

Издател: Сиела

Купи

„Галъп интернешънъл“ е вече 30 години тук! В първата част от тази юбилейна книжка са публикувани за пръв път спомени на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев за българските политици и общественото мнение. Втората част е забавен обзор на Първан Симеонов с доста любопитни графики за последните 30 години. А в третата част са гласовете на Иван Кръстев, Даниел Вълчев, Георги Лозанов, Бойко Василев, Владимир Йончев, Петър-Емил Митев, Марчела Абрашева, Мила Николова, Деян Деянов, Борис Попиванов, Юлиана Гальова, Яница Петкова, Светлин Тачев. Книгата има и английско резюме. Приятно четене! И гледане – има и картинки.

За три десетилетия станахме маратонският бегач в българската приложна социология. Днес „Галъп интернешънъл болкан“ е център на единствена по рода си общност у нас (ех, колко хубаво, че сме провинция!), която създава съдържание в политиката, в науката, в медиите, в икономиката. Седемте етажа в сградата на „Джеймс Баучер“ 23 са живата история на новото ни общество, каквото и да значи това. В основите на сградата, някъде над мистичните (съществуващи или несъществуващи) танкови тунели от близката резиденция, наскоро беше „вградена“ и личната библиотека на проф. Петър-Емил Митев, наш неизменен учител. А книгите от галъпския самиздат са съвременният летопис на страната ни, а и на света. Всичко това е продукт на един много малък и много млад екип – средната му възраст е почти равна на тези три десетилетия. Така се появи и Първан Симеонов, който пое вихрено рейтингите и електоралните нагласи, а и не само.

А на стратегическата височина – в смисъл на последния етаж, с командна гледка към София – са пенсионерите Райчев и Стойчев. Двамата са сред основателите на съвременната политическа социология и в две дузини чужди страни – някои близки, а някои много далечни. И до днес създадените от тях социологически агенции са сред водещите на своите пазари. А днес шести изборен президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ (основана от доктор Джордж Галъп през 1947 г. в Цюрих) е именно българинът Кънчо Стойчев. Длъжността му, слава Богу, е мандатна…

Купи

Още книги